Arabia Saudită amenință că va vinde petrolul în alte valute decât dolarul, dacă Washingtonul va permite trecerea unui proiect de lege (NOPEC) care va expune membrii OPEC la procesele antitrust din SUA, au declarat trei surse familiarizate cu politica energetică saudită, citate de Reuters.
Acestea susţin că opțiunea a fost discutată intern de către oficialii saudiți din domeniul energiei, în ultimele luni. Două dintre surse au declarat că planul a fost discutat cu membrii OPEC și o sursă informată despre politica saudită în domeniul petrolier a declarat că autorităţile de la Riyadh au comunicat înalților oficiali americani în domeniul energiei această posibilă decizie.
Șansele ca proiectul de lege din SUA cunoscut sub numele de NOPEC să intre în vigoare sunt slabe, susţine Reuters, iar Arabia Saudită ar fi puțin probabil să pună în aplicare ameninţarea, însă faptul că Riyadh are în vedere un pas atât de drastic este un semn al enervării regatului cu privire la posibilele provocări juridice din partea SUA către membrii OPEC.
Dacă, totuşi, se va ajunge la acest lucru, Riyadh urma să renunte la dolar, ar submina statutul de monedă principală a rezervei mondiale, ar reduce influența Washingtonului în comerțul mondial și ar slăbi capacitatea americană de a impune sancțiuni asupra statelor naționale.
“Saudiții știu că au dolarul ca opțiune nucleară”, a spus una dintre sursele familiare cu această chestiune.
“Saudiții spun: permiteți americanilor să treacă NOPEC și economia Statelor Unite s-ar prăbuşi”, a spus o altă sursă.
Arabia Saudită nu a răspuns la cererea de comentarii, conform Reuters.
Un oficial din departamentul de stat al SUA a spus: “În general, nu comentăm legislația în așteptare”.
Nici Departamentul pentru Energie din SUA nu a răspuns la solicitarea de comentarii. Secretarul pentru Energie, Rick Perry, a declarat, însă, că NOPEC ar putea duce la consecințe neintenționate.
Comitetul judiciar al Camerei Reprezentanților din SUA a aprobat anul trecut, în iunie, legea No Oil Producing and Exporting Cartels Act, denumită și legea NOPEC, care îi va atribui procurorului general autoritatea de a deschide proces împotriva membrilor OPEC, pe motivul că încearcă să controleze producția de petrol sau să afecteze prețurile internaționale la țiței.
Mişcarea Arabiei Saudite de a exclude dolarul ar rezona bine cu marii producători de petrol din afara OPEC, cum ar fi Rusia, precum și cu cei mai mari consumatori – China și Uniunea Europeană, care au cerut acţiuni pentru diversificarea comerțului mondial în afara dolarului pentru a dilua importanţa SUA asupra economiei mondiale.
Rusia, care face obiectul sancțiunilor SUA, a încercat să vândă petrol în euro și yuan chinez, însă proporția vânzărilor sale în aceste valute nu este semnificativă.
Venezuela și Iran, care sunt, de asemenea, sancționate de SUA, își vând majoritatea petrolului în alte valute, dar nu au făcut prea multe pentru a contesta hegemonia dolarului pe piața petrolului.
Arabia Saudită controlează a zecea parte din producția globală de petrol, aproximativ la egalitate cu principalii săi rivali – Statele Unite și Rusia. Compania sa de petrol, Saudi Aramco, este cel mai mare exportator de petrol din lume cu vânzări de 356 miliarde dolari anul trecut.
În funcție de prețuri, petrolul este estimat să reprezinte 2% până la 3% din produsul intern brut global. La prețul curent de 70 de dolari pe baril, valoarea anuală a producției globale de petrol este de 2,5 trilioane de dolari.