Update articol:
Chevron Corp reduce între 10% și 15% din forța de muncă globală, iar Royal Dutch Shell a inițiat un program de concediere voluntară

Reuters: Gigantul petrolier BP reduce 15% din forța de muncă

https://www.bp.com/en/global/corporate/who-we-are/board-and-executive-management/executive-team/bernard-looney.html https://www.bp.com/en/global/corporate/who-we-are/board-and-executive-management/executive-team/bernard-looney.html

BP va reduce aproximativ 15% din forța de muncă ca răspuns la criza coronavirusului și ca parte a planului directorului executiv Bernard Looney de a trece de la petrol și gaze la energie regenerabilă.

Looney le-a spus angajaților, într-un apel online la nivel global, că firma londoneză  va reduce 10.000 de locuri de muncă din cele 70.100 curente. „Acum vom începe un proces prin care aproape 10.000 de salariaţi vor părăsi BP – cei mai mulţi până la sfârșitul acestui an”, a declarat Looney într-o declarație.

Vor fi afectaţi salariaţii în mare parte cu funcții de birou și nu personalul operațional de prim rang, a spus compania. Aproximativ o cincime din reducerile de locuri de muncă vor avea loc în Marea Britanie, unde BP are 15.000 de oameni, a spus un purtător de cuvânt al companiei.

Reuters a anunţat anterior reducerile de locuri de muncă planificate, citând trei surse ale companiei.

Acțiunile BP au crescut cu 3,3% până la 12.30 GMT, față de un câștig de 2,2% pentru sectorul energetic european.

Ca toate companiile energetice de top din lume, BP și-a redus planurile de cheltuieli pentru 2020, după ce pandemia coronavirusului a adus o scădere fără precedent a cererii de petrol. BP a înregistrat o reducere de 25%, la 12 miliarde de dolari în acest an, și a spus că va face economii de costuri de 2,5 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2021 prin digitalizarea și integrarea afacerilor sale.

Luni, însă, Looney a spus că BP va trebui să reducă costurile și mai mult.

BP nu acordă creșteri salariale salariaților până în martie 2021 și a spus că este puțin probabil să plătească bonusuri în numerar anul acesta.

TRANZIȚIE ENERGETICĂ

Reducerile de locuri de muncă fac parte din demersul lui Looney de a face compania petrolieră de 111 ani mai agilă, întrucât se pregătește pentru trecerea la energia cu emisii reduse de carbon, potrivit surselor citate de Reuters.

„A fost întotdeauna parte din planul de a face din BP o companie mai flexibilă,  cu emisii reduse de carbon”, a spus Looney.

Purtătorul de cuvânt al companiei a declarat ca pandemia „a amplificat și a accelerat” planurile de tranziție ale BP.

Looney a anunțat luna trecută reducerea la jumătate a echipei de conducere a BP, în conformitate cu planul său de a modela structura companiei.

La scurt timp după preluarea funcției în februarie, CEO-ul în vârstă de 49 de ani a spus că a creat 11 divizii pentru a „reinventa” BP și a demonta structura tradițională dominată de activitatea de producție de petrol și gaze și de divizia de rafinare, marketing și comercializare.

Chevron Corp, cel de-al doilea mare producător de petrol din SUA, a declarat luna trecută că va reduce între 10% și 15% din forța de muncă globală, ca parte a unei restructurări în curs. Între timp, Royal Dutch Shell a inițiat un program de concediere voluntară.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020