Update articol:
Exxon își accelerează planul de vânzări de active, la 25 de miliarde de dolari

Reuters: Participația Exxon de 50% din Neptun Deep în Marea Neagră valorează  aproximativ 250 de milioane de dolari

Gigantul american Exxon Mobil avansează cele mai mari vânzări de active din ultimele decenii, implementând planuri ce prevăd renunţarea la zăcăminte de gaze şi ţiţei în valoare de până la 25 de miliarde de dolari în Europa, Asia şi Africa, pentru a se concentra pe proiecte majore pe piaţa internă şi externă, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Programul vast de vânzări vine în urma creşterii presiunii din partea investitorilor de a elibera numerar, deoarece compania intenţionează să-şi majoreze cheltuielile la noile proiecte din Guyana, Mozambic, Papua Noua Guinee şi SUA.

În ultimele luni, Exxon a întocmit o listă extinsă de active, din cel puţin 11 ţări, pe care intenţionează să le vândă, depăşind actuala ţintă de a obţine 15 miliarde de dolari din vânzarea acestora până în 2021, susţin sursele.

Programul vânzare a activelor Exxon prevede:

– Marea Nordului: Procesul va fi lansat în săptămânile următoare de către banca de investiții Jefferies. Portofoliul ar putea aduce până la 2 miliarde de dolari, au declarat surse Reuters. Jefferies nu a răspuns la o cerere de comentariu din partea Reuters.

– Germania: Un perimetru mare de gaz onshore, care include peste 50 de câmpuri care au produs 254 milioane de metri cubi de gaz pe zi în 2018, conform raportului anual al Exxon. Potrivit surselor bancare, activele care au început să producă la începutul anilor 1900, ar putea să valoreze 500 de milioane de dolari.

– România – o participație de 50% din Neptune Deep în Marea Neagră valorează  aproximativ 250 de milioane de dolari.

– Nigeria – Exxon se află în prezent în discuții pentru a vinde participaţiile în câteva perimetre onshore şi de mică adâncime. 

– Ciad – Exxon a angajat Standard Chartered pentru a-și vinde participația de 40% într-un câmp onshore, care a oferit companiei aproximativ 13.000 de barili pe zi (bpd) de producție în 2018. Standard Chartered nu a răspuns la o cerere de comentariu.

– Guineea Ecuatorială – Exxon încearcă să părăsească țara din Africa de Vest, unde deține o participație de 71% în blocul B, cu producție netă de 27.000 bpd în 2018. Deține, de asemenea, 80% din alte două blocuri.

– Malaezia – Exxon a numit Bank of America Merrill Lynch pentru a-și vinde activele în țara din sud-estul Asiei, care se preconizează că vor aduce până la 3 miliarde de dolari. Activele includ 50% din două contracte de distribuire a producției din 14 câmpuri, conform unui prospect observat de Reuters. Producția Exxon în Malaezia a ajuns la 25.000 bpd de petrol și 238 milioane de metri cubi pe gaz în 2018. Merrill Lynch Bank of America a refuzat să comenteze.

– Indonezia – 45% din două blocuri.

– Australia – Exxon a declarat în septembrie că încearcă să-și vândă pachetul de 50% din bazinul de petrol şi gaze Gippsland din Strâmtoarea Bass din Australia ca parte a unei revizuiri mai ample a portofoliului său global de active. Vânzarea ar putea aduce până la 3 miliarde de dolari, au spus analiștii și bancherii.

– Azerbaidjan – Exxon își vinde 6,8% în perimetrul Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) din Marea Caspică. Potrivit surselor bancare, activul ar putea aduce până la un miliard de dolari.

– Golful Mexic – Exxon vinde o serie de perimetre.

O purtătoare de cuvânt a Exxon a declarat că firma  nu „comentează zvonurile pieței sau speculațiile”.

Exxon, cea mai mare companie energetică listată din lume, a încheiat în ultimele luni o serie de acorduri, obţinând 4,5 miliarde de dolari în urma ieşirii din Norvegia şi oferă deja active în Australia, Nigeria şi Malaezia.

Planul extins prevede ca Exxon să vândă operațiunile din Marea Nordului, Germania și România.

Astfel, Exxon va rămâne cu producţia din Olanda, unde, împreună cu Royal Dutch Shell, deţine o participaţie la zăcământul de gaze naturale Groningen, pe care Guvernul intenţionează să-l închidă în 2022.

De asemenea, planul prevede că Exxon îşi va reduce semnificativ operaţiunile din sud-estul Asiei, în urma vânzării activelor din Indonezia şi Malaezia, susţin sursele.

În Africa, Exxon vrea să-şi vândă afacerile din Ciad, Guineea Ecuatorială, precum şi o parte din activele din Nigeria.

În timp ce Exxon urmează să-și intensifice cheltuielile în următorii ani pentru a dezvolta noi proiecte de petrol și gaze, alte firme competitoare au planuri de cheltuieli mai prudente, din cauza perspectivei incerte a prețurilor petrolului și a presiunii crescânde a investitorilor pentru a se diversifica, de la combustibilii fosili la regenerabile.

Exxon a răspuns mult mai lent decât rivalele sale la scăderea semnificativă a preţului la ţiţei din 2014, iar în ultimii cinci ani acţiunile companiei au avut evoluţii mai slabe decât ale altor companii energetice importante.

Spre deosebire de rivalii precum Shell și BP, Exxon nu a efectuat o revizuire majoră a portofoliului său în ultimele decenii. BP a vândut active de peste 65 miliarde de dolari în urma vărsării Deepwater Horizon din 2010 în Golful Mexic, în timp ce Shell a vândut acitive de peste 30 de miliarde de dolari după achiziționarea rivalului BG Group în 2016.

Sub conducerea directorului general Darren Woods, Exxon urmează să-şi majoreze semnificativ cheltuielile în următorii ani, dezvoltând zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale inclusiv în Guyana, Mozambic, Brazilia, Papua Noua Guinee, SUA şi, posibil, Qatar.

Recent, compania a anunţat că intenţionează să-şi majoreze cheltuielile anuale de capital de la 26 miliarde de dolari în 2018 la 30 – 35 miliarde de dolari în perioada 2021 – 2025.

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere