Richard Haass, președintele Consiliului pentru Relații Externe SUA, a fost anterior director de planificare a politicilor pentru Departamentul de Stat al SUA (2001-2003) și trimisul special al președintelui George W. Bush în Irlanda de Nord și coordonator pentru viitorul Afganistanului. Acesta a transmis, prin intermediul unui articol Project Syndicate, previziunile sale pentru 2023.
În primul rând, războiul din Ucraina, problema dominantă a anului 2022, va continua, deși la un nivel mai puțin intens. Nici Rusia și nici Ucraina nu vor putea obține o victorie militară completă, dacă victoria este definită ca deplasarea celeilalte părți și dictarea condițiilor unei reglementări teritoriale sau politice postbelice.
Nici diplomații nu vor obține victoria, dacă victoria este definită ca atingerea unui aranjament pe care ambele guverne sunt dispuse să-l semneze și să-l respecte. Pacea necesită lideri dispuși și capabili să facă compromisuri, două elemente care lipsesc în mod evident (din motive foarte diferite) de ambele părți.
În al doilea rând, în timp ce mulți factori de decizie se concentrează asupra potențialului unui război asupra Taiwanului, acest lucru pare foarte puțin probabil în 2023. Liderul chinez Xi Jinping se luptă cu valul de cazuri de COVID-19 care copleșește sistemul de sănătate al țării sale, ridicând semne de întrebare cu privire la competența Partidului Comunist de guvernământ și slăbind și mai mult ceea ce era o economie în încetinire. China nu și-a abandonat în niciun caz obiectivul de a prelua controlul asupra Taiwanului, cu forța dacă este necesar; dar deși va continua să crească presiunea asupra Taiwanului, cel mai probabil a amânat acțiunile extrem de agresive pentru cel puțin câțiva ani.
În al treilea rând, povestea anului va fi apariția Japoniei ca actor geopolitic major. Creșterea economică din a treia economie din lume a fost revizuită în sus la 1,5%, iar cheltuielile pentru apărare sunt acum pe cale să se dubleze, ajungând la 2% din PIB. Japonia, cu una dintre cele mai capabile armate din regiune, se va alinia mai strâns cu SUA pentru a descuraja sau, dacă este necesar, a se apăra împotriva agresiunii chineze împotriva Taiwanului. Chiar mai mult decât este cazul Germaniei, 2023 va fi anul în care Japonia va intra în era post-post-al Doilea Război Mondial.
În al patrulea rând, Coreea de Nord va efectua aproape sigur cel de-al șaptelea test nuclear, pe lângă testele frecvente cu rachete. Nici Coreea de Sud, nici SUA nu vor putea preveni astfel de acțiuni, în timp ce China, singura țară în măsură să facă acest lucru, va rezista folosind pârghiile sale considerabile pentru ca nu cumva să-și slăbească vecinul și să pună în mișcare o dinamică care ar putea cauza instabilitate asupra periferiilor sale.
În al cincilea rând, relațiile transatlantice, mai puternice deocamdată datorită dorinței comune de a face față invaziei Rusiei și de a ajuta Ucraina, vor suferi din cauza fricțiunilor crescute, din cauza nefericirii europenilor față de protecționismul economic al SUA și a nefericirii americanilor cu privire la dependența economică continuă a continentului de China. Legăturile ar putea suferi, de asemenea, din cauza diferențelor în ceea ce privește amploarea sprijinului militar, economic și diplomatic pentru Ucraina și nivelurile cheltuielilor pentru apărare.
În al șaselea rând, economia globală este probabil să crească mai lent decât prevăd majoritatea observatorilor în prezent. Fondul Monetar Internațional prezice o creștere globală de 2,7%, dar realitatea ar putea fi mai pesimistă, din cauza efectelor secundare ale gestionării proaste a COVID-19 de către China și a traiectoriei Rezervei Federale a SUA, care pare hotărâtă să continue să ridice ratele dobânzilor în efortul de a reduce inflația. Instabilitatea politică în anumite părți ale Africii și Americii Latine, evenimentele meteorologice extreme și întreruperile lanțului de aprovizionare se vor dovedi, de asemenea, a fi un obstacol pentru performanța economică globală.
În al șaptelea rând, Conferința anuală a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28, care urmează să aibă loc la Dubai) va continua să dezamăgească. Întrucât preocupările economice pe termen scurt depășesc considerentele climatice pe termen mediu și lung, efectele încălzirii globale sunt probabil să se înrăutățească înainte de a deveni… și mai rele.
În al optulea rând, relațiile israelo-palestiniene vor deveni mai violente pe măsură ce activitatea de colonizare israeliană se extinde, iar diplomația nu arată nicio perspectivă de a crea un stat palestinian în condițiile pe care atât israelienii, cât și palestinienii ar putea accepta. În schimb, un viitor care ar putea fi descris ca o „non-soluție cu un singur stat” se va apropia mai mult de a deveni realitate.
În al nouălea rând, India va continua să-i frustreze pe cei care prevăd lucruri grozave pentru ea. India va continua să cumpere arme și petrol de la Rusia și să se agațe de o postură de nealiniere chiar dacă caută un ajutor mai mare din partea Occidentului împotriva Chinei. Și acasă, pericolul este că India va continua să devină progresiv mai iliberală și mai puțin seculară.
În cele din urmă, Iranul va fi probabil problema dominantă a anului 2023. Protestele împotriva regimului vor câștiga teren pe fundalul înrăutățirii deteriorării economice și a diviziunilor din cadrul conducerii, dacă să facă compromis cu protestatarii sau să-i aresteze și să-i ucidă. Acordul nuclear din 2015 nu va fi reînviat, având în vedere asistența militară a Iranului pentru Rusia și dorința SUA de a evita să arunce un colac de salvare economic regimului aflat în conflict.
Liderii Iranului ar putea alege să continue să-și avanseze programul de arme nucleare în speranța fie de a obține o nouă descoperire, fie de a declanșa o lovitură israeliană, o evoluție care le-ar permite să cheme la unitate națională în fața unui atac extern. O altă posibilitate este ca coeziunea forțelor de securitate să lase loc la ceva asemănător unui conflict civil. Pentru prima dată de la căderea Șahului în 1979, viitorul Republicii Islamice va fi în serios îndoieli.
Toate acestea s-ar putea să nu creeze un an nou fericit, dar vor asigura unul interesant.