Update articol:

Actualizare: România a blocat un transport cu blindate rusești destinate Serbiei (vezi reacţia MAE)

Actualizare:   MAE precizează: „Conform normelor aplicabile, pentru eliberarea unei licențe de tranzit pentru un transport cu produse militare (potrivit legii, licența poate fi emisă numai în favoarea unui operator român) se impune îndeplinirea unor condiții, între care se numără și aceea ca serviciul oferit de operatorul român, în baza licenței de tranzit, să nu servească direct sau indirect unei persoane fizice sau juridice, unei entități sau organism din Federația Rusă sau în scopul utilizării în Federația Rusă (în conformitate cu Decizia 2014/512/PESC a Consiliului UE privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile F. Ruse de destabilizare a situației în Ucraina, care este parte a dreptului intern al României).

Aceasta condiție nu a fost îndeplinită in situația in atenție, astfel încât o astfel de licența nu ar fi fost posibil a fi emisă de autoritatea română competentă”.

România a blocat un transport de 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2 dinspre Rusia către Serbia, pe Dunăre, conform balkanist.ru, citând agenţia RIA „Novîi Deni“. Informaţia a fost confirmată de Miroslav Lazanki, un jurnalist militar de la Belgrad şi membru al Parlamentului sârb, potrivit Sputnik.

Autorităţile române au interceptat însă transportul şi au confiscat armamentul, conform informaţiilor din presă.

Presa de la Belgrad acuză România că ar fi încălcat convenţia privind regimul navigaţiei pe Dunăre.

Miroslav Lazanski, care a fost numit recent ambasador al Serbiei în Rusia, a declarat: „Tancurile şi vehiculele blindate au fost reparate şi modernizate, dar a apărut o problemă cu transportul lor. Cea mai ieftină cale de transfer dinspre Rusia către Serbia este pe Dunăre. Dunărea este o arteră de transport internaţional, iar Serbia şi Rusia sunt părţi ale Conveniei din 1998 privind regimul navigaţiei pe Dunăre. Articolul 27 al Convenţiei prevede că un stat poate inspecta o încărcătură transportată prin sectorul său al Dunării, dar nu poate împiedica trecerea ei. Această prevedere se aplică oricărui tip de încărcătură, atât civilă, cât şi militară. Nu există nicio prevedere în Convenţia Dunării care să interzică un transport legal şi convenit de arme de-a lungul Dunării“.

Ministerul Afacerilor Externe gestionează monitorizarea acestor transporturi. MAE nu a lămurit deocamdată în baza cărei legi a fost oprit convoiul militar, potrivit Antena 3.

Analistul militar Radu Tudor  a spus la Antena 3 că ţara noastră trebuie să respecte regulile Uniunii Europene: ”România respectă pe deplin regimul sancţiunilor impus Rusiei de către Uniunea Europeană în urma încălcării repetate a dreptului internaţional. Exporturile de armament ale Rusiei către Serbia nu pot folosi teritoriul Uniunii Europene, România fiind un membru important al acestei instituţii. România nu îşi poate permite să încalce regulile Uniunii Europene, nici să permită o înarmare ilegală a Serbiei cu armament rusesc, lucru care ar pune în mod evident în pericol şi apărarea şi securitatea României, dar şi a Uniunii Europene”.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat miercuri la televiziunea publică RTS că Serbia așteaptă să primească de la Rusia, cu titlu gratuit, zece vehicule amfibie de tip BRDM-2 și vehicule de patrulare. Vucic a mai spus a primit deja până acum de la Rusia șase vehicule BRDM-2 modernizate, care sunt de mare ajutor consolidării capacităților combative ale armatei.

În decembrie 2016, Rusia a donat guvernului sârb și șase avioane de vânătoare MiG-29 și a extins la 14 ani serviciile de întreținere pentru flota de MiG-uri a Belgradului, scrie seenews.com. 

Recent, președintele parlamentului sârb, Maja Gojković, a declarat că Serbia nu va susține niciodată sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei. ”Serbia nu va introduce niciodată sancțiuni împotriva Rusiei și poporului rus”, a declarat Gojković la o  întrevedere cu delegația rusă.

Fostul ofițer sârb de contrainformații, Ljuban Karan, atrage atenția asupra gravității evenimentului. „Ei și-au extins atacurile frontale, participând la activități anti-sârbeşti și atrăgând state membre NATO, cu care avem încă relații oneste. Astfel, România a avut sarcina de a împiedica transportul pe Dunăre al tancurilor și vehiculelor blindate modernizate, deși acest lucru contravine dreptului internațional. Nu este vorba doar despre o provocare, ci e un semnal că Serbia nu poate avea relații bune cu orice țară vecină și că putem fi lipsiți forțat de orice sprijin din Rusia”, a subliniat Karan, conform Sputnik.

Conform unui acord semnat între Moscova şi Belgrad, Serbia trebuie să primească din partea Rusiei şase avioane de vânătoare MIG-29 modernizate, 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2 reparate şi modernizate, dar şi câte patru elicoptere MI-17 şi MI-35.

 
 

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (18/08/2022)

Intalnire investitori si analisti - Sem 1 2022

CONPET SA (COTE) (18/08/2022)

Hotararea AGOA 18.08.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Listare produse structurate pe pietele regionale

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/08/2022)

Teleconferinta Investitori de Retail - Rezultate Financiare Semestrul I, 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)