Update articol:

România a câștigat la Washington procesul arbitral cu Alpiq AG Elveția

Tribunalului arbitral internațional de la Washington, ICSID (constituit sub egida Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la investiții) a decis, pe 9 noiembrie, să respingă pretențiile financiare ale Alpiq AG față de statul român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei.

Hidroelectrica a transmis că, prin hotărârea pronunțată în data de 9 noiembrie, instanța a acordat câștig de cauză României, considerând nefondată solicitarea Alpiq AG Elveția de a primi despăgubiri în valoare de circa 450 de milioane de dolari pentru denunțarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica.

După o serie de procese pierdute împotriva Hidroelectrica, Alpiq AG a deschis – în anul 2014, procedura de arbitraj internațional, compania considerând că România a încălcat drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investiții dintre România și Elveția (BIT, 1993) și tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994), amintește Hidroelectrica, adăugând: “În motivarea procesului arbitral, Alpiq a invocat – între altele, motive precum exproprierea investiției și încălcarea obligației statului român de a acorda un tratament just și echitabil”. Toate capetele acțiunii arbitrale au fost respinse prin hotărârea din 9 noiembrie.

Bogdan Badea, președintele directoratului companiei, a declarat: ”Decizia CSID închide încă un capitol sumbru din saga baieților deștepți. A fost o lecție dură nu doar pentru companie, ci și pentru economia românească în ansamblu. Faptul că Ministerul Energiei a câștigat această bătălie pentru români și pentru Hidroelectrica nu poate decât să ne bucure. Ni se certifică faptul că, la capătul unei lupte de uzură, a fost făcută dreptate. Ne dorim ca, pe viitor, nimic să nu mai umbrească potențialul companiei.

Considerăm încheiate episoadele ”băieților deștepți” sau a investițiilor făcute fără sens și justificare economică. Hidroelectrica poate și merită mai mult”.

Hidroelectrica estimează că, pentru anul 2018, va obține un profit net de peste două miliarde de lei. Compania are prevăzute în planul de afaceri investiții de peste 5,56 miliarde lei pentru următorii cinci ani.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/10/2020)

Litigiu dosar nr. 6001/63/2019*

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/10/2020)

Incetarea mandatului unui membru provizoriu al Directoratului

BRK Dow Turbo Long 26950 (BKDOWTLA6) (28/10/2020)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 29 si 30 Octombrie 2020