Update articol:

România a semnat Declarația de la Berlin pentru societate digitală, care stabilește principii pentru transformarea digitală a Europei 

Miniștrii europeni însărcinaţi cu digitalizarea au adoptat, pe 8 decembrie, Declarația de la Berlin asupra Societății Digitale și a Guvernanței Digitale bazate pe Valori – Berlin Declaration on Digital Society and Value-Based Digital Government, care stabilește principii pentru transformarea digitală a Europei și scenarii pentru impactul acesteia asupra societății.

Din partea României, declarația a fost semnată de Marian Murguleţ, secretar de stat, Chief Information Officer al Guvernului.

Acesta ne-a declarat: “În contextul obiectivului general al Declarației de la Berlin care promovează transformarea digitală a societăților prin întărirea participării și incluziunii digitale a cetățenilor europeni, România a sprijinit cu prioritate acele măsuri care au rolul de a îmbunătăți domeniul competențelor digitale. La acest capitol, țara noastră este pe ultimele locuri în Europa de ani buni (conform rapoartelor DESI), iar evaluările generale pe zona de educație ne subliniază și confirmă aceste decalaje majore pe care le înregistrăm. Avem nevoie să ne dezvoltăm competențele digitale pentru a putea utiliza în mod eficient tehnologia disponibilă și pentru a beneficia pe deplin de oportunitățile oferite de accesul la o lume digitală, ce trebuie să contribuie la bunăstarea și confortul cetățenilor”.

Vicepreședintele  executiv al Comisiei Europene Margrethe Vestager a spus: “Declarația de la Berlin reprezintă digitalizarea europeană – bazată pe valori comune și mereu având în vedere creșterea calității vieții. Salut acest parteneriat puternic și abia aștept să lucrăm împreună pentru transformarea digitalizării sectorului public într-o realitate care să ajute companiile și oamenii.”

Potrivit documentului, transformarea digitală deschide noi oportunități și noi forme de participare socială și procese de formare a opiniei publice, cu potențialul de a implica toți membrii societății. Tehnologiile digitale oferă noi modalități de a rezolva problemele societale și de a face guvernele și instituțiile publice mai eficiente. Deoarece pandemia COVID-19 continuă să aibă un impact profund dintr-o perspectivă educațională, economică, de agrement și comportamentală, tehnologiile digitale pot permite societății să abordeze în mod eficient provocările bruște și extreme. Instrumentele digitale inovatoare pot fi dezvoltate încorporând valorile și drepturile fundamentale ale Uniunii Europene.

Totuși, acest lucru este posibil numai dacă oamenii sunt calificați în mod adecvat și li se oferă acces ușor la ceea ce este necesar în tehnologie și conectivitate. Trebuie să explorăm „lecțiile învățate” din această pandemie, cu accent pe prevenirea crizei si pe reziliența la o scară mai largă, și impulsul pe care l-a dat transformării digitale.

În Declarație sunt prezentate șapte principii-cheie, care pot fi urmărite prin politici naționale și europene:

  • respectul față de drepturile fundamentale și valorile democratice în mediul digital;
  • participare socială și incluziune digitală;
  •  împuternicirea și alfabetizarea digitală, care permit tuturor cetățenilor acces la sfera digitală;
  •  creșterea încrederii în interacțiunile digitale cu autoritățile, prin creșterea securității;
  •  creșterea suveranității digitale și a interoperabilității;
  •  stimularea de sisteme și tehnologii inovative în sectorul privat, având oamenii în centru;
  •  cultivarea unei societăți digitale reziliente și sustenabile, în acord cu Green Deal.

Semnatarii Declaraţiei şi-au luat angajamentul că vor întreprinde implementarea măsurilor din document în propriile țări până la sfârșitul anului 2024. Vor prezenta anual progresele în implementarea acestei Declarații în țările semnatare.

Semnatarii Declaraţiei mai spun: “Facem apel la instituțiile Uniunii Europene să sprijine și să promoveze principiile politice și acțiunile prezentate în această declarație la nivel european. Încurajăm Comisia și alte instituții ale UE să se alinieze la inițiative guvernamentale digitale inovatoare. Comisia Europeană să ia act de această declarație atunci când stabilește noi politici, cum ar fi o nouă politică guvernamentală digitală, strategia de interoperabilitate sau noul registru digital solicitat de Consiliul European.
Facem apel la Președinția franceză a Consiliului UE pentru a face un bilanț al implementării declarației în primăvara anului 2022. Solicităm viitoarei președinții portugheze a Consiliului UE să sprijine, să promoveze și să extindă principiile și obiectivele prezentei declarații prin prezentarea unei declarații la Lisabona care
constituie o înțelegere comună a valorilor legale care susțin o societate digitală”.

Comisia Europeană a salutat obiectivele nominalizate de Statele Membre în Declarație și a anunțat că le va susține prin inițiative la nivel european.

BVB | Știri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) Semestrul II-2021

MedLife S.A. (M) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/01/2022)

Autorizare Fondul Proprietatea in calitate de Fond de Investitii Alternative

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/01/2022)

Convocare AGEA pentru data de 21 martie 2022

VRANCART SA (VNC) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - Tranzactii raportate in S2 2021