Update articol:
Elveţia pune capăt secretului bancar

România nu primeşte informaţii despre conturile elveţiene, deoarece nu îndeplineşte normele de confidenţialitate şi securitate a datelor

Elveţia,  cel mai mare centru mondial de gestionare a averii offshore, a pus capăt în mod oficial secretului bancar, începând să distribuie automat informaţii despre clienţi autorităţilor fiscale din zeci de ţări, a anunţat, vineri, Administraţia fiscală elveţiană.

Într-un comunicat de presă, Administraţia fiscală elveţiană a precizat că aceste prime schimburi automate de informaţii au vizat statele membre ale Uniunii Europene, precum şi alte nouă state şi teritorii, printre care insulele Jersey şi Guernesey, Canada, Norvegia şi Japonia.

Ciprul şi România sunt excluse pentru moment din aceste schimburi deoarece nu îndeplinesc încă normele internaţionale în materie de confidenţialitate şi securitate a datelor.

Transmiterea datelor către Australia şi Franţa a fost amânată ”pentru că aceste state nu au putut furniza încă date Elveţiei, din motive tehnice”, a precizat instituţia, adăugând că nu a primit încă date din Croaţia, Estonia şi Polonia.

Un număr de aproximativ 7.000 de instituţii financiare, printre care bănci, trusturi şi companii de asigurări, sunt înregistrate la Administraţia fiscală elveţiană şi sunt obligate să colecteze şi să îi transmită informaţii.

Administraţia fiscală elveţiană a precizat că a trimis statelor partenere informaţii cu privire la aproximativ două milioane de conturi şi a primit la rândul său informaţii cu privire la câteva milioane de conturi, adăugând că cifrele definitive cu privire la datele obţinute nu sunt încă disponibile.

Informaţiile privesc în special numele, adresa, ţara de rezidenţă şi numărul de identificare fiscală, precum şi indicii cu privire la instituţia financiară declarantă, soldul contului şi veniturile de capital.

Începând de acum, schimburile de informaţii vor avea loc în fiecare an. În 2019, ar urma să aibă loc schimburi de informaţii cu aproximativ 80 de state, cu condiţia să îndeplinească cerinţele în materie de confidenţialitate şi securitate a datelor.

Forumul Global pentru Transparenţă şi Schimb de Informaţii în Scop Fiscal al OCDE verifică implementarea acordului de către statele partenere. În urma presiunilor internaţionale, secretul bancar din Elveţia a fost restrâns pe parcursul anilor, ceea ce înseamnă că persoanele bogate din toată lumea nu mai pot folosi statul elveţian pentru ascunderea averilor. Schimbările au pus Elveţia în concurenţă puternică cu centre financiare aflate în dezvoltare puternică, cum sunt Hong Kong şi Singapore.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (23/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (23/05/2024)

Autorizarea modificarilor intervenite in Actul Constitutiv

AAGES S.A. (AAG) (23/05/2024)

Finalizarea negocierilor pentru achizitia firmei Electroterm Srl

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (23/05/2024)

Actualizare cu privire la dezvoltarea One Peninsula

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (23/05/2024)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat