Update articol:

România, printre statele membre ale Uniunii Europene care participă la proiectul Digital Europe for All – DE4A

Secretariatul General al Guvernului, prin structura CIO Guvernamental, împreună Ministerul Afacerilor Interne – Direcția Generală pentru Comunicații și Tehnologia Informației și Oficiul Național al Registrului Comerțului, implementează din partea României proiectul Digital  Europe for All – DE4A.

Marian Murguleţ,  Secretar de stat pentru Tehnologia Informației la nivelul întregii Administrații Publice Centrale, CIO Guvernamental, ne-a oferit mai multe informaţii despre acest proiect, in cadrul unui scurt interviu.     

Reporter: Care sunt obiectivele acestui proiect?

Marian Murguleţ: Pentru a-și îndeplini dezideratul de a avea o piață unică digitală complet funcțională, care să permită cetățenilor și companiilor să-și exercite drepturile de piață unică, statele membre trebuie să facă față multor provocări în ceea ce privește furnizarea unor servicii mai bune.

DE4A – Digital  Europe for All e un proiect pilot implementat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene care vizează facilitarea migrației către serviciile publice digitale europene livrate peste granițe, reducerea birocrației și costurilor administrative pentru cetățeni și mediul de afaceri, precum și consolidării încrederii în instituțiile publice. De asemenea, DE4A este un pilot pe scară largă, care urmărește respectarea Gateway-ului Digital Unic și alinierea la Planul de acțiune al UE pentru e-guvernare, Declarația de la Tallinn și Strategia de implementare a EIF (European Interoperability Framework), SDG, GDPR, eIDAS, etc. stabilind o cultură de co-creare, transparență, responsabilitate și încredere.

Reporter: Cine finanțează și care sunt țările care, alături de România, implementează acest proiect?

Marian Murguleţ: Proiectul este finanțat de Comisia Europeană, valoarea totală a acestuia fiind de aproximativ 8 milioane de euro. Managementul proiectului este asigurat de Comisia Europeană, iar liderul proiectului este compania Atos Spain SA (Spania), ai cărei specialiști lucrează alături de experții din țările membre ale Consorțiului (Austria, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România, Spania, Suedia, Slovenia). DE4A include 28 de parteneri și are o durată de trei ani.

Începând cu 1 ianuarie 2020, Secretariatul General al Guvernului prin CIO Office împreună Ministerul Afacerilor Interne – Direcția Generală pentru Comunicații și Tehnologia Informației și Oficiul Național al Registrului Comerțului, a început implementarea proiectului DE4A- Digital  Europe for All.

Pornind de la nevoile și capacitățile statelor membre, abordarea scalabilă, holistică și flexibilă a DE4A se concentrează pe proceduri online de înaltă calitate, accesibile prin Single Digital Gateway, bazându-se pe un set de instrumente extins de interoperabilitate și pe tehnologia de ultimă generație. Permite un mediu și o platformă deschise și cuprinzătoare pentru colaborare și inovare, valorificând modele comune de bază eGov pentru realizarea sigură, de păstrare a confidențialității și de încredere a principiilor esențiale Once Only și Relevant-Only și cu reutilizarea blocurilor de construcție existente și noi și infrastructurile de servicii digitale la nivel național și la nivelul UE.

Mai concret, tehnologiile inovatoare, cum ar fi blockchain-ul, învățarea automată, ontologiile auto-emergente și zero knowledge proofs vor fi abordate pentru partajarea eficientă a serviciilor comune. Proiectele care implică acces securizat la procedurile administrative cheie din viața reală și evenimentele de afaceri, vor evidenția aspecte ale ecosistemului tehnic disponibil pentru implementarea SDG, vor dovedi viabilitatea lor tehnică și vor evalua performanța și gradul în care pot fi adaptate cerințele nefuncționale.

Reporter: Care sunt activitățile în care partenerii din România sunt implicați?

Marian Murguleţ: CIO Guvernamental coordonează, la nivel național, activitatea pe proiect și realizarea de sinergii între instituțiile participante în proiect (MAI, ONRC), identifică blocajele legislative și cele cultural-instituționale și propune măsuri pentru înlăturarea lor. Totodată, identifică oportunități în proiecte naționale strategice (ex. Hub-ul de Interoperabilitate și cele sectoriale).

Proiectul este împărțit în 10 pachete de lucru, România fiind implicată în 7 dintre ele, toate având o importanță deosebită în implementarea pieței unice europene . Unul dintre cele mai importante pachete de lucru este WP4 și cuprinde 3 teme: P1 – „Modalitatea de a studia în străinătate” (Studying Abroad), P2 – “Modalitatea de a face afaceri în străinătate” (Doing Business Abroad) și P3 “Modalitatea de mutare în străinatate” (Moving Abroad).

Doing Business Abroad este un pilot în care este implicat în mod direct Oficiul Național al Registrului Comerțului si are ca scop satisfacerea nevoilor de business, preluarea și păstrarea la zi a datelor companiilor din surse autentice.

Ministerul Afacerilor Interne este parte a pilotului 3 – Moving Abroad, care vizează activarea mobilității cetățenilor în Uniunea Europeană prin înregistrarea schimbării domiciliului, certificatele de stare civilă (naștere, căsătorie, divorț, deces).

Reporter: Care ar fi mesajul de încheiere pe care ați dori să îl transmiteți cititorilor?

Marian Murguleţ: Aș îndrăzni să îl citez pe Winston Churchill care a spus: “Nu este suficient să facem tot ce putem, câteodată trebuie să facem și ceea ce trebuie”. Trăim într-o lume a globalizării, vitezei și tehnologiei. Dar întotdeauna trebuie să punem în centrul eforturilor noastre interesele cetățenilor și ale companiilor. Aceștia vor să profite ca să poată studia în străinătate, să facă afaceri sau să se mute în alte state europene foarte facil în această era. Noile generații nu mai vor să aștepte modernizarea statului atât de mult promisă și au dreptate. Este de datoria noastră să îndrăznim și să introducem tehnologii moderne în administrația centrală și nu numai!

 

 

 

 

 

 

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014