Update articol:

România se implică în dezvoltarea Coridorului Sudic de gaze naturale

Guvernul României a aprobat astăzi, 17 iulie 2019, un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Energiei, compania Transgaz și Consiliul Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze privind potențialul de cooperare în utilizarea infrastructurii de transport gaze oferită de Interconectorul România-Bulgaria și conducta Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) în etapele viitoare de extindere a Coridorului Sudic de gaze în Balcani și Europa Centrală.

Interconectorul dintre România și Bulgaria, precum și proiectul BRUA, vor asigura posibilitatea integrării surselor de gaze naturale din bazinul Caspic, Mediteraneean, din zona Orientului Mijlociu sau a Asiei Centrale, cu piețele din centrul și vestul Europei.

Gazoductul BRUA, componentă importantă a Coridorului Vertical, implementat pe teritoriul României prin intermediul companiei TRANSGAZ S.A., va contribui la asigurarea unui grad adecvat de interconectare cu țările vecine, va crea o nouă rută de transport gaze naturale la nivel regional, va asigura transportul gazelor naturale din diferite surse de aprovizionare, inclusiv infrastructura necesară pentru preluarea și transportul potențialelor volume de gaze din zona Mării Negre. Implementarea proiectului BRUA va avea drept rezultat asigurarea posibilității fizice de curgere bidirecțională permanentă pentru interconectările cu Bulgaria și cu Ungaria, asigurându-se după finalizarea Fazei II, o capacitate de transport spre Ungaria de
4,4 mld. Smc/an, respectiv de 1,5 mld. Smc/an spre Bulgaria.

Anul trecut, la prima participare a țării noastre la reuniunea ministerială anuală a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze, România a subliniat angajamentul de a se implica în mod concret în dezvoltarea proiectului Coridorului Sudic, prin adăugarea de noi elemente de infrastructură care să crească interconectivitatea energetică dintre CSG și Europa de Est și Centrală, cum este Interconectorul Giurgiu–Ruse dintre România și Bulgaria și proiectul BRUA. Interconectorul dintre RO și BG, precum și proiectul BRUA au o relevanță
deosebită la nivel regional, asigurând posibilitatea integrării surselor de gaze naturale din bazinul Caspic, Mediteraneean, din zona Orientului Mijlociu sau a Asiei Centrale, cu piețele din centrul și vestul Europei.

Reuniunea ministerială din acest an a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze a avut loc la Baku, Republica Azerbaidjan, în data de 20 februarie 2019. România a transmis și cu acest prilej mesajul clar de sprijin constant și activ pentru implementarea Coridorului Sudic de gaze, precum și interesul României de a se implica în extinderea acestui proiect important de infrastructură energetică, către Balcani și Europa Centrală. Astfel, în continuarea demersurilor de anul trecut, România a propus Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze evaluarea interesului de semnare a unui Memorandum de Înțelegere pentru analizarea oportunităților de utilizare a infrastructurii de transport oferită de
Interconectorul RO-BG și gazoductul BRUA, în etapele viitoare de extindere a Coridorului Sudic de gaze. Este o inițiativă care are potențialul de a avea un impact pozitiv pentru multe țări din regiune, de a spori securitatea energetică regională, de a diversifica sursele și rutele de aprovizionare cu energie și de a reduce vulnerabilitățile energetice. România consideră că această inițiativă este în armonie cu interesele extinderii infrastructurii Coridorului Sudic în Balcani și Europa Centrală și poate asigura o infrastructură de transport sigură și eficientă.
Propunerea României a fost apreciată și în cadrul întâlnirii bilaterale cu ministru azer al energiei Parviz Shahbazov organizată în marja lucrărilor reuniunii Coridorului Sudic, ca “fiind una foarte bună, cu potențial semnificativ pentru extinderea proiectului Coridorului Sudic de gaze”.
Semnarea acestui Memorandum de Înțelegere poate deschide perspective noi în vederea valorizării și maximizării potențialului gazoductului BRUA, dar și a potențialului energetic al României, precum și a rolului strategic, de jucător important, pe care țara noastră îl poate avea în ecuația securității energetice regionale.

”Acest Memorandum este un element central al intențiilor României de a fi activă în contextul energetic regional și european. Această inițiativă deschide pe de-o parte accesul țării noastre și al Europei la resursele de gaze din zona Caspică iar, pe de altă parte include BRUA într-un sistem de transport care leagă Asia Centrală de inima Europei”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.

România este un susținător activ al proiectului Coridorului Sudic de gaze și al planurilor sale de extindere, fapt demonstrat și prin implicarea sa în implementarea Coridorului Vertical, proiect de importanță deosebită care va lega sistemele de transport gaze naturale din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria și Austria și care ar putea prelua potențialele volume de gaze disponibile prin intermediul Coridorul Sudic.

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%

MECANICA FINA SA (MECE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ALTUR S.A. (ALT) (02/12/2021)

Litigii -26.11.2021 - versiune limba engleza