România urmează să demareze procedurile de retragere din International Investment Bank – Banca Internaţională de Investiţii, a anunţat acum cîteva minute Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Fostul ministru al Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, a inițiat un memorandum prin care a cerut guvernului României să aprobe participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro.
Banca Internaţională de Investiţii (IIB), controlată de Rusia, s-a relocat în 2019 la Budapesta, capitala Ungariei. Presa a scris în mod repetat despre controversele diplomatice din jurul băncii, presupusă a avea legături cu agenţiile de spionaj ale Kremlinului. România este acționar al băncii înființate în epoca URSS, cu 7,69%. Rusia, cu 44%, deține cel mai mare pachet de acțiuni al băncii.
Banca Internațională de Investiții (BII) a fost fondată în 1970. În prezent, acționarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia și Vietnam. Banca a trecut printr-un proces major de modernizare începând cu finalul anului 2012 și are rating S&P A- (perspectivă stabilă), rating Moody’s A3 (perspectivă stabilă), rating Fitch A-, rating ACRA A (perspectivă stabilă), potrivit informaţiilor transmise de bancă.
Banca Internațională de Investiții (IIB) a înregistrat un profit net de 7,9 milioane euro, în 2021, în creștere cu 8% față de același indicator de anul trecut, fiind determinat în principal de creșterea venitului din activitățile de bază, potrivit unui comunicat.