Update articol:

România şi SUA vor întâmpina provocările viitorului împreună, ca prieteni şi aliaţi (declaraţie comună)

România şi Statele Unite ale Americii vor fi în continuare avanposturi ale valorilor euroatlantice şi vor întâmpina provocările viitorului împreună, ca prieteni şi aliaţi, subliniază o declaraţie comună de presă emisă luni de Ministerul român al Afacerilor Externe şi Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Citeşte mai jos declaraţia comună:

DECLARAȚIE COMUNĂ DE PRESĂ 

 

Astăzi se împlinesc zece ani de la semnarea a două instrumente relevante pentru pacea și securitatea Statelor Unite, a României și a țărilor aliate din Europa – Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii și Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice. În urma semnării Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, România găzduiește, în prezent, sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore. În luna mai 2021 am sărbătorit cinci ani de la data la care sistemul Aegis Ashore a devenit funcțional.  

 Această aniversare reprezintă un punct important în relația noastră bilaterală. Reiterăm și sărbătorim prietenia noastră și cadrul diplomatic care au consolidat relațiile bilaterale, au susținut dezvoltarea democratică și integrarea euro-atlantică, au intensificat comerțul și investițiile și au contribuit la răspândirea pe scară largă a beneficiilor prosperității durabile.  

 Plecând de la punctul important reprezentat de aceste două aniversări, guvernele țărilor noastre își reînnoiesc angajamentul de a funcționa ca un bastion al valorilor euro-atlantice și de a extinde și aprofunda legăturile economice, culturale și interpersonale dintre națiunile noastre. Astăzi, reiterăm și sărbătorim cooperarea dintre noi și apreciem faptul că în viitor vom face față împreună provocărilor, în calitate de prieteni și aliați. 

 

De la lansarea sa, în 1997, Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA a reprezentat un reper esenţial al politicii externe româneşti şi unul dintre pilonii de bază ai acesteia, alături de apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană, precum şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniile consolidării securităţii, creşterii prosperităţii, susţinerii reformei politice, economice, militare şi administrative, subliniază MAE.

Cooperarea dintre România şi SUA s-a consolidat şi diversificat constant, astfel încât în 2011 a fost decisă dezvoltarea Parteneriatului prin stabilirea dimensiunilor principale ale relaţiei bilaterale, în cadrul procesului de Dialog Strategic: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură.

În acest context, a fost negociat un text politic de Declaraţie Comună, negociatorul-şef din partea României fiind actualul ministru al afacerilor externe, Bogdan Aurescu. La 13 septembrie 2011, cu ocazia vizitei la Washington a Preşedintelui României, Traian Băsescu, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, menţionează MAE.

Cadrul de cooperare descris de Declaraţia Comună a contribuit la dezvoltarea dimensiunii strategice, politico-militare şi de securitate a Parteneriatului Strategic, reprezentând baza actuală a acestuia pe toate dimensiunile sale, fiind primul document politic bilateral care evocă Parteneriatul Strategic. Totodată, a contribuit la stimularea tendinţei ascendente a dialogului politic şi la aducerea dimensiunii economice şi de securitate energetică la un nivel de performanţă apropiat celui atins în plan strategic şi militar.

MAE reaminteşte că negocierile referitoare la un Acord privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice (BMDA) au început în 2010. După opt de runde de tratative între echipele de negociatori, conduse de Bogdan Aurescu (la momentul respectiv secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe) pentru România, respectiv de Ellen Tauscher (la momentul respectiv subsecretar de stat al Statelor Unite pentru controlul armamentelor), Acordul a fost parafat la 6 iunie 2011, şi semnat tot la 13 septembrie 2011, la Washington. Acordul a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011 şi este primul document cu caracter juridic care menţionează Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA.

La 18 decembrie 2015 a fost declarată capacitatea tehnică a Facilităţii Antirachetă de la Deveselu, iar ceremonia de inaugurare (declararea capacităţii operaţionale depline) a Facilităţii Aegis Ashore din cadrul Bazei Militare Deveselu, parte a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), a avut loc la 12 mai 2016.

Acordul demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea europeană şi reprezintă o contribuţie comună a României şi a Statelor Unite la apărarea colectivă, în cadrul NATO. Sistemul de apărare antirachetă al NATO este exclusiv defensiv şi vizează ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii