Romgaz (SNG) a anunțat rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, încheiat între S.N.G.N. Romgaz S.A., în calitate de Achizitor, și Asocierea formată din DuroFelguera S.A. și ROMELECTRO S.A., în calitate de Executant, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.
Compania a tranmis: ” În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 și art. 234 alin. 1, lit. i) din Regulamentul A.S.F. nr. 5/2018, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în urma neexecutării, în termen, de către Executant a obligațiilor contractuale, prin Hotărârea nr. 28 din 1 aprilie 2021, Consiliul de Administrație și-a manifestat acordul pentru rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze.
În consecință, în data de 2 aprilie 2021, S.N.G.N. ROMGAZ S.A a transmis notificarea de reziliere a Contactului de lucrări nr. 13384/2016, către Executant.
Notificarea de reziliere va produce efecte, în termen de 5 zile, de la primirea notificării, de către Executant.
La momentul de față, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. are în derulare o expertiză tehnică și
economică, având ca obiect determinarea stadiului fizic și valoric de execuție a contractului, precum și determinarea lucrărilor rămase de executat, pentru finalizarea și punerea în funcțiune a investiției.
După finalizarea expertizei tehnice si economice, SNGN ROMGAZ SA va face toate
demersurile necesare și utile pentru finalizarea și punerea în funcțiune a investiției, în cel mai scurt timp posibil”.
Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.
Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale.