Update articol:

Romsilva: Cascada Bigăr este într-o dinamică naturală permanentă şi în timp se va regenera

Cascada Bigăr

Intervenţia umană în zona Cascadei Bigăr este minimă, procesele naturale trebuind să se desfăşoare liber, motiv pentru care administraţia Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa nu a luat măsuri invazive pentru a sprijini structura de travertin a cascadei, potrivit oficialilor Romsilva. “Această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă şi în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de muşchi pietrificat”, subliniază Romsilva, menţionând că în zone sunt urme ale unor fenomene similare petrecute în trecut.

Un perete al cascadei Bigar din Parcul Național Cheile Nerei – Beusnita, cu o înălțime de aproximativ 4 metri, s-a surpat luni, 7 iunie, în jurul orei 18.15, din cauze naturale, potrivit Romsilva, care explică: “Cascada Bigar s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigar, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. Cascada Bigar a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate.

Menționăm că această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă și în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat. De altfel, o cascadă de același tip, cascadă Moceris, tot din Parcul Național Cheile Nerei – Beusnita, a suferit o surpare similară în urmă cu cinci ani, iar în zona cascadei Bigar există urme ale unor astfel de fenomene similare petrecute în trecut.

Cascada Bigar, una dintre cele mai populare destinații turistice din zona Banatului, se află în Zona de Protecție Integrală a Parcului Național Cheile Nerei – Beusnita, în Rezervația Naturală ”Izvorul Bigar”, o zona în care intervenția umană este minimă, iar procesele naturale trebuie să se desfășoare liber.

Acesta este motivul pentru care administrația parcului nu a intervenit cu măsuri invazive, respectiv construcții care să sprijine structura de travertin a cascadei, o astfel de intervenție împiedicând procesele naturale.

Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beusnita a luat toate măsurile posibile de protecție a cascadei Bigar, cu avizul Consiliului Științific al parcului, respectiv îndepărtarea a doi arbori uscați care s-ar fi putut prăbuși peste cascadă Bigar.

Singurele construcții din zona cascadei Bigar au fost cele pentru a asigura infrastructură de vizitare a obiectivului turistic, avizate de Consiliul Științific al parcului, acestea fiind amplasate la o distanță care să nu afecteze cascadă.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva respinge cu fermitate acuzațiile false și lipsite de orice fundament științific ale unui ghid de turism, care a lansat în spațiul public informația cum că o lucrare de captare parțială a izvorului Bigar pentru păstrăvăria Valea Minis, realizată în urmă cu 33 de ani, ar fi provocat prăbușirea peretelui cascadei Bigar. Cantitatea de apă care să favorizeze depunerile carbonatului de calciu trebuie să fie una moderată pentru a facilita acest proces natural, deci nu o eventuală micșorare a debitului de apă ar fi dus la surparea peretelui cascadei.
Garda Națională de Mediu și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate au fost informate imediat de către administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beusnita despre producerea acestui eveniment.
Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beusnita, cu sprijinul Consiliului Științific, va identifica măsurile ce trebuie luate în continuare”.

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)