Update articol:

Rusia abandonează negocierile de pace cu Japonia din cauza Ucrainei

rusia

Rusia a anunţat luni că abandonează negocierile cu Japonia, cele două ţări neavând semnat un tratat de pace după Al Doilea Război Mondial din cauza unui diferend teritorial, argumentând cu “poziţia inamicală” a Tokyo în contextul conflictului în Ucraina, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Rusia nu are intenţia, în circumstanţele actuale, să continue negocierile cu Japonia asupra unui tratat de pace”, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe rus într-un comunicat.

Ministerul rus a estimat că “este imposibil să se discute despre semnarea unui document fundamental asupra relaţiilor bilaterale cu un stat care ocupă o poziţie deschis inamicală şi caută să dăuneze intereselor” Rusiei.

Japonia şi Rusia întreţin de decenii relaţii complexe. Cele două ţări nu au semnat un tratat de pace după Al Doilea Război Mondial din cauza unui diferend asupra a patru insule din arhipelagul Kurile.

Aceste insule au fost cucerite de armata sovietică în ultimele zile ale războiului şi nu au fost de atunci restituite Japoniei, care le denumeşte “Teritoriile din Nord”.

Au avut loc tentative de negociere după destrămarea Uniunii Sovietice, însă acestea nu au dus la niciun rezultat.

Japonia s-a raliat ţărilor occidentale în ultimele săptămâni, adoptând sancţiuni economice dure împotriva Moscovei pentru ofensiva ei asupra Ucrainei, lansată pe 24 februarie.

BVB | Știri BVB