Update articol:

Rusia acuză Occidentul că răspândește dezinformarea asupra Ucrainei, în timp ce Kievul stabileşte planurile de evacuare

Vladimir Putin Sursa foto: en.kremlin.ru

Rusia a criticat țările occidentale și mass-media pentru răspândirea unei „campanii de dezinformare la scară largă” asupra unei posibile invazii ruse a Ucrainei, spunând vineri că occidentalii fac acest lucru „pentru a distrage atenția de la propriile lor acțiuni agresive”, scrie CNN.

Declarația Ministerului rus de Externe vine cu doar câteva ore înaintea unei convorbiri telefonice între președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin sâmbătă, iar SUA au emis un avertisment dur că un atac rusesc asupra Ucrainei este iminent.

„La sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022, spațiul informațional global s-a confruntat cu o campanie media fără precedent prin amploarea și sofisticarea sa, al cărei scop este de a convinge comunitatea mondială că Federația Rusă pregătește o invazie a teritoriului Ucrainei”, a declarat vineri seara Ministerul rus de Externe într-o declarație.

SUA consideră că Putin a decis să invadeze Ucraina (surse)

 

În acest sens, ministerul a adunat o colecție de știri și articole care au fost publicate în cadrul acestei campanii.

„Acest dosar reunește unele dintre cele mai scandaloase știri false, publicate de mass-media occidentală. Ele servesc drept dovadă a unui atac informațional bine coordonat împotriva Moscovei, menit să submineze și să discrediteze cererile legitime ale Rusiei de garanții de securitate și să justifice geopolitica occidentală. aspirațiile și dezvoltarea sa militară a teritoriului ucrainean”, a spus Ministerul rus de Externe.

Reacția ambasadorului rus în SUA

La rândul său, ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, a spus că declarațiile consilierului președintelui Biden pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, sunt făcute într-o manieră alarmistă și sunt absolut nefondate, transmite TASS, potrivit digi24.ro.

„Vedem în astfel de declarații doar dorința administrației de a maximiza campania de propagandă împotriva țării noastre, pentru a da publicului impresia că “agresiunea” este iminentă. Comentariile politicienilor potrivit cărora Rusia va ‘ataca’ Ucraina în timpul sau după Jocurile Olimpice nu sunt susținute de nicio dovadă”, a declarat diplomatul rus. „Washingtonul continuă doar să ‘sufle praf în ochi’ pe baza unor informații ale căror detalii nu le oferă”, a subliniat el. În același timp, susține Antonov, „încrederea cetățenilor  americani în astfel de afirmații nefondate a scăzut brusc”.

„Conducerea Rusiei a declarat în mod repetat că țara noastră nu va ataca pe nimeni”, a conchis el.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat vineri că un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea începe în curând, inclusiv cu bombe și rachete. Sullivan i-a sfătuit pe toți americanii să părăsească țara cât mai repede posibil pentru propria lor siguranță, ceea ce a determinat mai multe ţări să facă acelaşi lucru.

Deși Sullivan a spus că nu este clar dacă Putin a decis să invadeze Ucraina, el a spus că există o „posibilitate foarte clară” ca Rusia să acționeze militar.

Kremlinul a negat de multe ori că plănuiește să atace și a susținut că sprijinul NATO pentru Ucraina — inclusiv aprovizionarea sporită de arme și pregătirea militară — constituie o amenințare tot mai mare pentru flancul vestic al Rusiei.

Vineri mai devreme, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că SUA continuă „să vadă semne foarte îngrijorătoare ale escaladării Rusiei, inclusiv noi forțe care sosesc la granița cu Ucraina”.

SUA estimează că Rusia are peste 100.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina, cu mii adăugate chiar în această săptămână, potrivit unui oficial al administrației.

Joi, noi imagini din satelit publicate de compania de tehnologie Maxar din SUA par să arate acumularea continuă a armatei ruse în Crimeea, vestul Rusiei și Belarus.

Imaginile au fost difuzate în aceeași zi în care Rusia și Belarus au început 10 zile de exerciții militare comune, subliniind teama oficialilor ucraineni de informații că Rusia ar putea folosi Belarus ca „teatru de operațiuni cu drepturi depline”. Rusia și-a intensificat prezența militară în Belarus de la câteva mii de soldați în ianuarie la aproximativ 30.000 de soldați în această lună.

Între timp, vineri, în capitala Ucrainei, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a subliniat pașii pentru protejarea „facilităților de infrastructură critică și socială” în „eventualitatea unei posibile urgențe”.

Într-o declarație emisă pe Telegram, Klitschko a spus: „Eforturile noastre sunt menite să prevină sau să depășească atât posibilele provocări, cât și să reziste unui atac militar”. El a spus că aceste eforturi includ generarea de producție suplimentară de energie electrică și crearea de rezerve de combustibil pentru „o perioadă de până la 10 zile”, adăugând că există peste 500 de facilități de depozitare și aproape 4.500 de „structuri cu dublă utilizare” disponibile ca servicii de protecție civilă în întreg orașul.

Klitschko a mai spus că au fost stabilite planuri de evacuare la nivel de district din capitală.

Blinken a reafirmat „sprijinul puternic al Statelor Unite pentru Ucraina în fața unei amenințări din ce în ce mai acute cu o posibilă agresiune viitoare a Rusiei” într-un apel cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, sâmbătă dimineața, ora locală, în Australia.

Blinken „a subliniat că orice agresiune împotriva Ucrainei din partea Rusiei va fi întâmpinată cu consecințe rapide, severe și unite”, a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price.

BVB | Știri BVB

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Numire membri provizorii Directorat

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Elba S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Componenta comitetelor consultative ale Consiliului de Supraveghere

LUFTHANSA TURBO SHORT 0.10/10.5/10.25 (EBLHATS3) (04/10/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:40 - Notificare Erste Group Bank AG suspendare limita variatie

ELECTROARGES SA (ELGS) (04/10/2023)

Disponibilitate Materiale AGOA - 23/24.10.2023