Update articol:

Rusia, China, Marea Britanie, SUA și Franța spun că nimeni nu poate câștiga războiul nuclear

kremlin rusia

China, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite și Franța au convenit că ar trebui evitate o nouă răspândire a armelor nucleare și un război nuclear, potrivit unei declarații comune a celor cinci puteri nucleare publicată luni de Kremlin.

Potrivit documentului, cele cinci țări – care sunt membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite – consideră că este responsabilitatea lor principală să evite războiul între statele nucleare și să reducă riscurile strategice, urmărind în același timp să lucreze cu toate țările pentru a crea o atmosferă de securitate.

„Declarăm că nu ar putea exista câștigători într-un război nuclear, nu ar trebui să fie început niciodată”, se arată în versiunea în limba rusă a declarației.

„Deoarece utilizarea armelor nucleare ar avea consecințe de amploare, confirmăm, de asemenea, că armele nucleare – atâta timp cât există – ar trebui să servească obiectivelor defensive, descurajarea agresiunii și prevenirea războiului”.

De asemenea, Franța a lansat declarația, subliniind că cele cinci puteri și-au reiterat determinarea pentru controlul și dezarmarea armelor nucleare. Ele vor continua abordările bilaterale și multilaterale ale controlului armelor nucleare, se arată în comunicat.

Declarația mai spune: “Reafirmăm importanța abordării amenințărilor nucleare și subliniem importanța păstrării și respectării acordurilor și angajamentelor noastre bilaterale și multilaterale de neproliferare, dezarmare și controlul armelor. Rămânem angajați față de obligațiile noastre din Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), inclusiv obligația noastră în temeiul articolului VI „de a continua negocierile cu bună-credință privind măsuri eficiente legate de încetarea cursei înarmărilor nucleare la o dată anticipată și de dezarmare nucleară, precum tratat de dezarmare generală și completă sub control internațional strict și eficient.

Fiecare dintre noi intenționăm să menținem și să consolidăm în continuare măsurile noastre naționale pentru a preveni utilizarea neautorizată sau neintenționată a armelor nucleare. Reiterăm validitatea declarațiilor noastre anterioare, reafirmând că niciuna dintre armele noastre nucleare nu este țintită una către alta sau către niciun alt stat.

Subliniem dorința noastră de a lucra cu toate statele pentru a crea un mediu de securitate mai propice progresului în materie de dezarmare, cu scopul final al unei lumi fără arme nucleare cu o securitate nediminuată pentru toți. Intenționăm să căutăm în continuare abordări diplomatice bilaterale și multilaterale pentru a evita confruntările militare, pentru a întări stabilitatea și predictibilitatea, pentru a crește înțelegerea și încrederea reciprocă și pentru a preveni o cursă a înarmărilor care nu ar aduce niciun beneficiu și nu ar pune în pericol pe toți. Suntem hotărâți să urmărim un dialog constructiv cu respect reciproc și recunoașterea intereselor și preocupărilor în materie de securitate ale celuilalt”.

Declarația vine pe fondul tensiunilor geopolitice crescute între Moscova și națiunile occidentale din cauza preocupărilor legate de consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei vecine. Moscova spune că își poate muta armata pe propriul teritoriu după cum consideră necesar.

Joia trecută, președintele american Joe Biden i-a spus omologului său rus Vladimir Putin că o posibilă mișcare asupra Ucrainei va atrage sancțiuni și o prezență sporită a SUA în Europa, unde tensiunile sunt mari după consolidarea militară a Rusiei la graniță.

BVB | Știri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (07/07/2022)

Solicitare completare ordine de zi AGA 29.07(01.08).2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (07/07/2022)

Raportare detineri sub pragul de 10% din totalul drepturilor de vot

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021