Update articol:

Rusia pompează, brusc, mult mai puțin gaz natural către Europa – și nu este clar de ce (CNBC)

  • Furnizarea de gaze naturale către Europa prin conducte din Rusia a încetinit în ultimele săptămâni, ridicând întrebări cu privire la cauzele potențiale care stau la baza scăderii și implicațiile acesteia pentru piețele globale de gaze naturale.

  • Cancelarul german Angela Merkel a încercat să atenueze îngrijorările cu privire la conducta Nord Stream 2, aproape finalizată, spunând că ar putea fi impuse sancțiuni suplimentare dacă Moscova va folosi gazul „ca armă”.

  • Unii analiști au sugerat că Gazprom ar putea să-și limiteze livrarea de gaze naturale către Europa pentru a-și justifica fluxurile prin Nord Stream 2.

 

Rusia a încetinit livrarea de gaze naturale prin conducte către Europa în ultimele săptămâni, potrivit analizei ICIS, un serviciu de informații despre mărfuri, ridicând întrebări cu privire la cauzele potențiale din spatele diminuării și implicațiile acesteia pentru piețele globale de gaze naturale, potrivit CNBC.

Această acțiune vine la scurt timp după ce cancelarul german Angela Merkel a încercat să atenueze îngrijorările cu privire la conducta Nord Stream 2, aproape finalizată, spunând că ar putea fi impuse sancțiuni suplimentare dacă Moscova ar folosi gazul „ca armă”. Controversatul proiect este conceput pentru a livra gaze rusești direct în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina și Polonia.

Criticii susțin că gazoductul nu este compatibil cu obiectivele climatice europene, crește dependența regiunii de exporturile rusești de energie și cel mai probabil va consolida influența economică și politică a președintelui rus Vladimir Putin asupra regiunii.

Unii analiști au sugerat că Gazprom, gigantul de stat din Rusia, ar putea să-și limiteze livrarea de gaze naturale către Europa pentru a-și justifica fluxurile inițiale prin Nord Stream 2.

„Asta pentru că Gazprom se pregătește pentru lansarea Nord Stream 2 și speră să-și creeze un avantaj pentru a se asigura că, atunci când toate reglementările sunt puse la punct, acest proces este cât mai rapid posibil “, a declarat Tom Marzec-Manser, analist european principal al gazelor la ICIS.

Când a fost abordat pentru comentarii, Gazprom a trimis CNBC la o declarație publicată pe contul său Telegram pe 16 august. Compania a descris luna august drept „o altă lună «de iarnă» pe piața gazelor naturale”, potrivit unei traduceri.

O sarcină crescută a sistemului de alimentare cu gaz a coincis cu sezonul tradițional de întreținere și pregătire pentru perioada de toamnă până la iarnă, „care nu poate fi întreruptă”, a spus Gazprom.

„Practica ultimilor ani atât în ​​Rusia, cât și în Europa sugerează că perioada de iarnă s-a mutat și în luna martie. Prin urmare, acum, în vară, prioritatea este pomparea gazului în depozite subterane”, a spus compania. „Acest lucru este, de asemenea, foarte bine înțeles de colegii noștri europeni.”

Ce se întâmplă?

Fluxurile de gaze naturale în cel mai vestic punct al conductei Yamal – o conductă importantă din punct de vedere strategic, de 2.000 de kilometri, care traversează patru țări: Rusia, Belarus, Polonia și Germania – a scăzut la 20 de milioane de metri cubi pe zi la jumătatea lunii august, potrivit ICIS. Aceasta s-a diminuat de la 49 mcm pe zi la sfârșitul lunii iulie.

Mai mult, se așteaptă ca aprovizionarea europeană cu gaze naturale din Rusia să scadă și mai mult în septembrie.

Marzec-Manser a spus că, pentru ca Rusia să poată transporta gazul prin statele comunitare energetice învecinate, cum ar fi Ucraina, trebuie să achiziționeze mai întâi accesul la o conductă, „ca un drum cu taxă”. Traseul Nord Stream 1 este o opțiune, deși aceasta este deja deținută de Gazprom și funcționează la capacitate. Conducta Yamal este un al doilea traseu major și, până la sfârșitul lunii iulie, a funcționat aproape de capacitate, așa cum era de așteptat.

„În al treilea rând, este ruta ucraineană care, evident, vine cu o mulțime de bagaje politice”, a continuat el. „Este singura altă modalitate prin care se poate obține gaz din Rusia în Europa într-un volum semnificativ.”

Gazprom își folosește în mod eficient capacitatea rezervată a UE, a spus Marzec-Manser, dar o scădere neașteptată a volumelor la sfârșitul lunii iulie de-a lungul conductei Yamal „a indicat imediat că ceva nu este în regulă”.

Fluxurile de gaze naturale către Europa au scăzut din nou la scurt timp după un incendiu la o fabrică de condens din orașul Novy Urengoy din Siberia.
Drept urmare, observatorii externi ai Gazprom au monitorizat îndeaproape licitațiile lunare de capacitate întreruptibile prin Ucraina. Aceste licitații sunt văzute pe scară largă ca un semnal cheie pentru piață a volumelor viitoare, deoarece au loc cu două-trei săptămâni înainte de luna în care curge gazul natural.
Un șir de neprezentări la fiecare licitație i-a determinat pe analiști să pună la îndoială dacă absența rezervărilor de capacitate prin Ucraina au legătură cu incapacitatea Gazprom de a furniza sau cu refuzul său de a livra gaze.
O altă teorie, deși analiștii o consideră oarecum mai puțin probabilă, este că, deoarece Gazprom crede că Nord Stream 2 va fi în curând complet operațional, este posibil să nu fie nevoie să rezerve capacități suplimentare în altă parte.
Valentina Bonetti, analist senior în domeniul gazelor EMEA la S&P Global Platts, a declarat pentru CNBC că firma consideră scăderea recentă a fluxurilor rusești către Europa „ca o consecință cauzată de o problemă fizică din amonte” care durează mai mult decât se aștepta pentru a reveni la fluxurile complete.

„Gazprom se mândrește de mult cu faptul că este foarte fiabil și prompt în restabilirea aprovizionării după accidente”, a spus Bonetti. Cu toate acestea, ea a susținut că schimbarea recentă a companiei către o „strategie cu accent pe valoare, mai degrabă decât pe volum” a testat capacitatea companiei de a restabili fluxurile de gaze naturale și a pus presiune pe UE pentru a permite o pornire lină a Nord Stream 2.

Bonetti a spus că Gazprom are nevoie de cantități semnificative de gaz atât pentru  stocare internă, cât și pentru exporturile mult mai mari de la an la an către Turcia. Acest lucru „poate exacerba strategia lor de a pune accent pe valoare pentru exporturile către Europa”.

S&P Global Platts consideră că fluxurile rusești către Europa își vor reveni treptat în următoarele săptămâni și se așteaptă ca fluxurile Nord Stream să înceapă în octombrie, spunând că acțiunile și declarațiile recente ale Gazprom par să confirme un început relativ iminent.

Preţuri record la gaze

Prețurile pieței europene a gazului au crescut cu peste 116% de la începutul anului, referința ICIS TTF a închis la un maxim istoric de 47,86 euro (56,17 dolari) pe megawatt-oră pe 16 august. Acest lucru reflectă o piață în tensiune, pe măsură ce Europa se confruntă cu niveluri incredibil de scăzute de stocare a gazelor naturale și crește cererea asiatică și sud-americană de GNL.

Gazul a fost văzut ultima dată tranzacționându-se la aproximativ 43,2 euro, în urma știrilor că Gazprom intenționează să furnizeze 5,6 miliarde de metri cubi de gaz în acest an în Europa.

„Scăderea actuală a livrărilor de gaze și creșterea nivelului de extragere din depozite, care crește prețurile gazelor în toată Europa și de care beneficiază Moscova, este în primul rând o tactică comercială pentru a ajuta Rusia într-un moment în care cererea de gaze din întreaga lume este mare”, a declarat Kristine Berzina, membru senior la Alianța pentru Securizarea Democrației, un grup de apărare a securității naționale. „Dar arată, de asemenea, Europei cât de dependentă este de Rusia pentru gazele sale”.

Berzina a spus că este „notabil” ca Merkel să amenințe cu sancțiuni în cazul în care Nord Stream 2 ar fi folosit ca armă, dar s-a întrebat cum  vor determina acest lucru Germania sau Europa.

„Va fi considerată o „armă” o creștere lentă a prețurilor la gaz care are o bază geopolitică? … Sau doar tăierile dramatice în livrare vor fi considerate o „armă”? ”

„Europa va fi ca o broască în apă clocotită şi ar trebui să observe că are probleme până nu este prea târziu”, a spus Berzina. „Rusia are mult spațiu pentru a crea scenarii dureroase pentru Europa, dar care nu depășesc pragurile critice. De fapt, acest lucru ar fi avantajos pentru Rusia, atât din punct de vedere financiar, cât și politic. ”

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera