Update articol:

Rusia pompează mai mult petrol în Europa decât înainte de război; conducta Druzhba pare pregătită să testeze prieteniile europene – The Economist

  • Rafinăriile profită de țițeiul ieftin Ural

 

Interdicția UE asupra petrolului rusesc, convenită la 31 mai, nu a început promițător, scrie The Economist. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, cantitatea de petrol pompată în UE a crescut.A crescut cu 14% între ianuarie și aprilie, de la 750.000 la 857.000 de barili pe zi, potrivit Argus Media.

Embargoul se aplică numai țițeiului și produselor petroliere transportate pe mare, deocamdată acoperind doar 75% din importurile din Rusia. Petrolul furnizat prin conducte către o “mână” de țări din Europa Centrală și de Est este temporar scutit – o concesiune către Ungaria, care blocase acordul. Rafinăriile din aceste țări achiziționează țiței rusesc ieftin, pe care majoritatea cumpărătorilor occidentali îl evită.

Conducta Druzhba aprovizionează rafinăriile din Republica Cehă, Germania, Ungaria, Polonia și Slovacia.

Germania, principalul beneficiar al conductei, este singura dintre țările care a redus importurile de la izbucnirea războiului în Ucraina. În ianuarie a primit jumătate din petrolul Druzhba; până în aprilie, doar o treime. Ungaria și Polonia au mers în cealaltă direcție, potrivit The Economist. Există puține stimulente financiare pentru rafinării să renunțe la aprovizionarea Rusiei. Țițeiul Urals se tranzacționează considerabil sub Brent, standardul internațional. Rafinăriile care importau prin conductă l-au cumpărat, luna trecută, cu o reducere de până la 40 de dolari pe baril, comparativ cu petrolul din Marea Nordului, potrivit Argus Media.

Germania și Polonia au convenit să închidă robinetele până la sfârșitul anului. Embargoul va acoperi apoi aproximativ 90% din petrolul rusesc. Nu este clar dacă restul va fi tăiat vreodată.

Ceilalți beneficiari, toate țări fără ieșire la mare, spun că ar fi costisitor și dificil de trecut la alte surse de țiței. În noiembrie 2021, Slovacia se baza pe Rusia pentru 92% din petrolul său. Ungaria primește 65% din petrolul său tot din Rusia. Ambele importă aproape totul prin Druzhba.

Cehia și Slovacia susțin o eventuală interdicție a importurilor prin Druzhba, dar doresc o perioadă de ajustare de doi până la trei ani. Ungaria este un obstacol și mai mare. Mol Group, compania maghiară de petrol și gaze, a declarat anterior că ar putea înlocui petrolul rusesc sprijinindu-se pe o conductă din Croația. Acum spune că va dura patru ani pentru a construi infrastructura necesară. Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, pare puțin probabil să renunțe la opoziția față de interzicerea totală a importurilor de petrol rusesc. El susține că ar arunca o „bombă atomică” asupra economiei țării sale.

Liderii UE insistă că scutirea importurilor prin Druzhba va fi revizuită. Între timp, conducta pare pregătită să testeze prieteniile europene, mai scrie The Economist.

 

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

Erste Group Bank AG (EBS) (04/10/2022)

Notificare - detineri < 5%