Update articol:

Rusia reia construcția Nord Stream 2 în ciuda sancțiunilor SUA

Rusia a reluat construcția gazoductului Nord Stream 2 către Germania, punând țevi după o pauză de un an provocată de sancțiunile SUA, a declarat vineri operatorul Nord Stream 2.

Conducta, despre care Washingtonul spune că va compromite securitatea energetică europeană, a devenit un punct sensibil în relațiile dintre Rusia și Occident care au ajuns până la minimele postbelice, scrie Reuters. Kremlinul a numit sancțiunile „concurență neloială”.

Compania elvețiană-olandeză Allseas a suspendat instalarea conductelor în decembrie 2019, în urma amenințării cu sancțiuni din partea Washingtonului, lăsând Rusia să își folosească propriile resurse pentru a construi conducta de 1.230 kilometri (km). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Engie, Uniper şi Shell).

“Nava Fortuna va întinde o secțiune de 2,6 km a conductei în zona economică exclusivă germană la adâncimi de apă mai mici de 30 m (100 ft)”, a declarat Nord Stream 2 într-un comunicat vineri. Toate lucrările de construcție vor fi implementate în deplină conformitate cu autorizațiile existente și va oferi informații despre activitățile de construcții offshore în timp util.

Consorțiul, condus de gigantul rus de gaze Gazprom, trebuie să întindă mai mult de 100 de km de conductă, deși peste 90% din proiect a fost finalizat.

Autoritatea maritimă din orașul german Stralsund a informat că vor avea loc activități de instalare a conductelor în perioada 5 decembrie – 31 decembrie în zona Mării Baltice, unde Nord Stream 2 va ajunge la pământ.

Cele două conducte, care ocolesc Ucraina, vor avea capacitatea de a pompa mai mult de jumătate din totalul exporturilor de gaze ale Rusiei către Europa. Problemele dintre Moscova și Kiev privind aprovizionarea cu gaze au dus la întreruperea fluxurilor rusești către Europa în trecut.

Proiectul Nord Stream 2 se confruntă cu opoziţia politică a Washingtonului, care susţine că va face din Germania “prizoniera” Rusiei, aşa cum a avertizat preşedintele Donald Trump în 2018.

Sâmbătă, ambasadorul american interimar în Germania a cerut Germaniei şi Uniunii Europene să instituie un “moratoriu” cu privire la construirea gazoductului Nord Stream 2. Însă poziţia SUA nu este una dezinteresată. SUA sunt un mare producător de gaze şi recent au lansat o ofensivă comercială în căutarea de noi pieţe, vizând în special piaţa din Europa.

 

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (16/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (16/06/2021)

Inregistrarea la ORC Dolj a Actului Constitutiv actualizat

MedLife S.A. (M) (16/06/2021)

Sistemul Medical MedLife anunta finalizarea achizitiei CED Pharma

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/06/2021)

Neintrunire cvorum AGOA 16.06.2021