Update articol:

Rusia şi China ar trebui implicate în discuţiile cu privire la viitorul Afganistanului, susţine şeful diplomaţiei germane

Heiko Mass Heiko Mass/ Sursa foto: twitter.com/HeikoMaas

Rusia şi China ar trebui implicate în discuţiile cu privire la viitorul Afganistanului, inclusiv asupra planurilor de evacuare a afganilor vizaţi de posibile persecuţii din partea talibanilor, a declarat şeful diplomaţiei germane Heiko Mass în timpul unei vizite întreprinse în capitala Uzbekistanului, informează luni dpa, potrivit Agerpres.

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU care va avea loc luni mai târziu la New York va arăta dacă Moscova şi Beijingul doresc să coopereze, a spus Maas.

Se fac eforturi pentru “a aduce toţi partenerii internaţionali importanţi la masa negocierilor şi va fi important ca Rusia şi China să fie şi ele prezente”, a subliniat ministrul de externe german.

Spre deosebire de alţi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – SUA, Regatul Unit şi Franţa – Rusia şi China şi-au menţinut deschise ambasadele în Afganistanul condus de talibani.

Heiko Maas se află la Taşkent în cadrul turneului său diplomatic în mai multe ţări, dintre care trei se învecinează cu Afganistanul, pentru discuţii concentrate asupra continuării eforturilor de evacuare.

El se va deplasa după-amiaza în capitala Tadjikistanului, Duşanbe, iar marţi va avea întrevederi în capitala Pakistanului, Islamabad.

Cele trei ţări au frontiere comune cu Afganistanul şi este de aşteptat ca ele să devină principalele destinaţii pentru persoanele care fug de regimul taliban din Afganistan.

Germania plănuieşte să preia 40.000 de persoane, printre care foşti angajaţi afgani ai forţelor armate şi ministerelor germane, dar şi cei care au cu precădere nevoie de protecţie, precum activişti în domeniul drepturilor omului şi ale femeilor, împreună cu familiile lor.

Germania a reuşit să evacueze peste 5.300 de persoane din Afganistan înainte de încheierea misiunii sale de evacuare de pe aeroportul din Kabul, joia trecută.

Maas a promis asistenţă economică şi umanitară prioritară celor trei ţări vecine. “Este în interesul nostru să prevenim ca prăbuşirea Afganistanului să destabilizeze întreaga regiune”, a spus el.

Duminică, Maas s-a aflat în Turcia, care joacă un rol important în primirea de refugiaţi.

El se va deplasa de asemenea în Qatar. Micul, dar influentul emirat din Golf a participat activ la operaţiunile de evacuare din Afganistan. Capitala lui, Doha, este de asemenea sediul pentru biroul politic al mişcării radicale islamiste talibane, care funcţionează efectiv ca Minister de Externe al noilor lideri talibani din Afganistan şi cu care negociatorul german Markus Potzel poartă de câteva zile discuţii asupra evacuărilor.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (28/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (28/09/2021)

Convocare AGAO 03.11.2021/ 12.11.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TERAPLAST SA (TRP) (28/09/2021)

Vizibilitate crescuta a actiunilor TRP la nivel regional