Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au interese comune, dar „stiluri diplomatice foarte diferite și niște obiective diferite”, a spus Robert Daly de la Institutul Kissinger pentru China și Statele Unite.
China și Rusia sunt probabil mai apropiate acum decât oricând în ultimii 70 de ani, a spus Daly
Beijingul s-a angajat să sprijine Rusia împotriva aderării Ucrainei la NATO, dar Daly a spus că nu este în interesul lui Xi să fie implicat în tensiunile de la granița cu Ucraina.
Rusia și China sunt acum foarte apropiate, dar cele două țări nu au interese identice, potrivit directorului Institutului Kissinger al Centrului Wilson pentru China și Statele Unite, citat de CNBC.
Robert Daly a spus că președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au interese comune, dar „stiluri diplomatice foarte diferite și niște obiective diferite”.
Comentariile sale au venit la câteva zile după ce cei doi lideri au anunțat un parteneriat „fără limite” la Beijing, în ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă.
Acea declarație comună poate fi o piatră de hotar în relația dintre Rusia și China, a declarat Daly.
“A fost foarte aproape de a fi anunțul unei cvasi-alianțe”, a spus el, adăugând că cele două țări „stau umăr la umăr” pentru a contracara Statele Unite, dar că „China are o politică de non-alianță de lungă durată – așa că nu vor să folosească cuvântul aliat”.
„Acum sunt mai apropiați ca niciodată, probabil, decât în ultimii 70 de ani”, a spus el.
Cu toate acestea, apropierea lor nu este completă: Rusia vinde arme Vietnamului și Indiei, ambele țări care au avut dispute teritoriale cu China în ultimii ani. Rusia nu a susținut toate mișcările Chinei în Marea Chinei de Sud, un loc esențial din punct de vedere comercial pentru Vietnam, Japonia și alte ţări, dar pe care China îl revendică drept propriul său teritoriu.
La rândul său, China a parcurs o linie fină cu privire la invazia și ocuparea Crimeei de către Rusia în 2014, abținându-se de la voturile privind rezoluțiile ONU privind statutul internațional al Crimeei.
Ucraina
Beijingul s-a angajat să susțină Moscova în cererea ca Ucrainei să nu i se permită să se alăture alianței NATO, dar Daly a spus că nu este în interesul lui Xi să fie antrenat în tensiuni militare la granița cu Ucraina.
China are relații bune cu Ucraina și ar prefera ca Rusia să nu invadeze vecinul, a spus el.
Aproximativ 100.000 de soldați ruși au fost desfășurați de-a lungul graniței țării cu Ucraina, o ţară care a făcut cândva parte din Uniunea Sovietică împreună cu Rusia. Acumularea militară a provocat temeri cu privire la o invazie rusă despre care consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a spus că s-ar putea întâmpla „în orice zi”.
Dacă China sprijină Rusia, ar avea un preț de plătit sub formă de reacții din partea Statelor Unite și a aliaților săi, a declarat Bonny Lin, directorul Proiectului China Power la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
„China, pe cât posibil, ar dori să nu suporte aceste costuri. Așa că China ar prefera ca această criză să continue așa cum este sau să se detensioneze puțin”, a declarat ea pentru CNBC.
Totuși, relația Chinei cu Rusia nu se va fractura dacă Putin atacă Ucraina, a preconizat ea.
Sprijin politic și economic
Parteneriatul „fără limite” dintre Rusia și China deschide posibilitatea unei alianțe militare oficiale, dar niciuna dintre părți nu are nevoie de sprijin pe acest front, a spus Lin. Atât Moscova, cât și Beijingul au „putere militară incredibilă” și ceea ce au nevoie unul de la celălalt este sprijin politic și economic, a spus ea.
China va căuta modalități de a sprijini Rusia dacă SUA vor impune sancțiuni Moscovei, a spus Lin, adăugând că ar putea implica cooperarea între bănci sau cumpărarea mai multor bunuri rusești – dar detaliile sunt neclare deocamdată.
„China nu vrea să ia în considerare sau să vorbească cu adevărat despre asta până când Rusia nu va face această mișcare și până când nu vom vedea Statele Unite și Occidentul impunând acele sancțiuni”, a spus ea.
Cel mai puternic partener pe care îl are China este Rusia.
Bonny Lin,
DIRECTOR PENTRU CHINA POWER PROJECT, CSIS.
Şi europenii pot impune sancţiuni economice Rusiei.
Într-un e-mail distribuit luni, președintele Grupului Eurasia, Ian Bremmer, a subliniat că China nu are infrastructura de conducte care ar fi necesară dacă livrările rusești de gaze naturale către Europa ar fi oprite, iar Rusia ar trebui să vândă în schimb gazul Chinei.
Rusia are nevoie de ajutorul Chinei mai mult decât Beijingul are nevoie de sprijinul Moscovei, a spus Lin. Cu toate acestea, ea a spus că China și-ar dori Rusia de partea ei dacă ar decide să intensifice agresiunea împotriva Taiwanului, o insulă autoguvernată democratic pe care China o revendică ca parte a teritoriului său.
„De fapt, Beijingul nu are atât de mulţi prieteni și aliați, aşa cum au Statele Unite”, a spus Lin, numind Coreea de Nord și Pakistan drept ceilalți parteneri ai Chinei. „Cel mai puternic partener pe care îl are China este Rusia.”