Update articol:

Salariaţii ROMATSA primesc prime în decembrie, deşi firma este executată de fraţii Micula, iar statul plăteşte banii din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului

Salariaţii ROMATSA primesc prime în decembrie, în condiţiile în care regia are conturile blocate din cauza unei decizii de executare a fraţilor Micula de aproape 400 milioane de euro. Astăzi, premierul Ludovic Orban a anunţat, astăzi, că  ROMATSA riscă să rămână fără bani şi, ca urmare, a luat decizia de a plăti suma pentru care există un titlu executoriu, suplimentând  bugetul Ministerului Finanţelor cu banii care trebuie plătiţi din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului.

Astfel, Consiliul Director al Romatsa a aprobat prime de zeci de mii de euro angajaţilor care au unele din cele mai mari salarii din România. Se pare că primele au fost aprobate în ciuda semnalului de alarmă tras de directorul economic al regiei.

Astăzi, Ludovic Orban a spus că pe ordinea de zi se află un memorandum şi o hotărâre pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanţelor cu suma care trebuie plătită în mod obligatoriu în baza titlului executoriu din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului. Pentru a se suplimenta acest fond va fi adoptată în şedinţa Executivului de luni o nouă rectificare de buget, a completat premierul.

Gabriel Tudorache, liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), a declarat pentru Agerpres că salariaţii ROMATSA vor primi sume suplimentare, în luna decembrie, din fondul de prime aflat la dispoziţia directorului general pentru merite deosebite, acordarea constituind obligaţii prevăzute de contractul individual de muncă şi contractul colectiv de muncă.

Acesta a spus: „Fondul de prime la dispoziţia directorului general există, cu acordul sindicatului, din fondul de salarii, fondul de salarii care trebuie cheltuit. Noi am stabilit cu patronatul ca 10% dintr-o anumită sumă – astea sunt prime la dispoziţia directorului general pentru merite deosebite – activităţi în afara fişei postului. Înainte erau manageri de proiect care primeau 35% pe lună acum vreo 5-6 ani, păi pe ăla îl interesa să muncească 7 ani, că lua 35% să termine proiectul, nu să-l termine în trei luni… Şi atunci noi am solicitat: ‘Nu mai vrem aşa, ci pentru activităţile astea la finalul proiectului, dacă se termină, la dispoziţia directorului general trebuie să aveţi 10% din proiectul ăsta’. Şi se fac adrese către sindicat. Dacă şi sindicatul este de acord, deci numai cu acordul sindicatului, pentru că sunt nişte principii aici: nu e în fişa postului, a fost o muncă extra, în afara programului, şi atunci noi suntem de acord cu aşa ceva. Ce e important este că, şi dacă nu face nimeni nimic sau nu e cazul, nu avem de ce să premiem pe nimeni şi nu apare nici de la directorul general către noi ca să fim de acord, aceste sume oricum se dau. Adică se dau pentru că ele sunt în fondul de salarii. Se dau în continuare exact cum se dă şi salariul în luna decembrie, chiar aşa şi scrie: dacă nu s-a dat nimic, în luna decembrie se dau ca şi salarii. Adică se împarte suma la numărul de angajaţi”.

Potrivit acestuia, sumele se repartizează salariaţilor ROMATSA după data de 1 decembrie: „Se dă la salariaţi un cuantum. E vorba doar de 10% dintr-un fond specificat clar, că e la fondul de salarii, în bugetul de venituri şi cheltuieli. Sunt obligaţii conform contractului individual de muncă, sunt în fondul de salarii, aprobate şi prin buget. ROMATSA faţă de salariaţi este obligată să plătească banii ăştia”.

Întrebat de unde ar fi dat aceste prime în condiţiile în care pe conturile regiei existau popriri puse de fraţii Micula, Gabriel Tudorache a explicat că se decisese să se vândă nişte titluri de stat în valoare de 30.000 de euro.

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că ROMATSA riscă să rămână fără bani şi, ca urmare, a luat decizia de a plăti suma pentru care există un titlu executoriu, în baza deciziei Curţii arbitrale ICSID în speţa fraţii Micula împotriva statului român.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula şi două societăţi controlate de aceştia – Multipack SRL şi Starmill SRL – au instituit sechestru definitiv asupra unui număr de 67.071.301 acţiuni deţinute de statul român la Nuclearelectrica şi asupra a 5.083.372 de acţiuni pe care statul le are la Conpet Ploieşti, însă executarea este suspendată provizoriu până la soluţionarea cererii de suspendare a executării formulată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), potrivit unor rapoarte ale celor două companii remise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În acelaşi dosar, fraţii Micula au instituit, cu mult timp în urmă, sechestru şi pe conturile Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA, chiar premierul Ludovic Orban atrăgând atenţia, pe 6 noiembrie, la preluarea mandatului de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor de către Lucian Bode, că regia se află în pericol de a nu mai putea funcţiona ca urmare a blocării conturilor.

ROMATSA are popriri de 394,9 milioane de euro pe conturi, în urma unui proces câştigat de fraţii Micula împotriva statului român, a declarat, la rândul său, Lucian Bode, la preluarea portofoliului de ministru.

Instituirea sechestrelor pe conturile companiilor la care acţionar majoritar este statul român a venit în urma încercării de punere în executare a deciziei din 2013 a Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), prin care ţara noastră a fost obligată la plata de despăgubiri pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, cu patru ani înainte de expirarea sa, prevăzută pentru 2009.

ICSID a obligat statul român să plătească firmelor conduse de fraţii Micula, care au şi cetăţenie suedeză, despăgubiri de 84,54 milioane euro plus dobânzi pentru retragerea acestei scheme.