Update articol:

Sancțiunile au crescut drastic șansele unui default rusesc, avertizează JPMorgan

Rusia Sursa foto: pixabay.com

Bursa de la Moscova rămâne închisă. Rubla valorează mai puțin de un penny. Iar afacerile occidentale fug. JPMorgan avertizează că un default rusesc ar putea urma, potrivit  CNN.

„Sancțiunile impuse Rusiei au crescut semnificativ probabilitatea unui default al obligațiunilor în valută al guvernului Rusiei”, au scris miercuri strategii JPMorgan pentru piețele emergente într-o notă adresată clienților.

Potrivit acestora, nu este neapărat vorba că Rusia nu are numerar pentru a-și plăti datoria. Banca Centrală a Rusiei anunţă rezerve uimitoare de 643 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, JPMorgan a spus că sancțiunile impuse de Statele Unite asupra entităților guvernamentale ruse, contramăsurile din Rusia pentru a restricționa plățile străine și întreruperea lanțurilor de plăți „prezintă obstacole mari pentru ca Rusia să efectueze plata obligațiunilor în străinătate”.

De exemplu, sancțiunile băncii centrale a Rusiei și excluderea unor bănci din SWIFT, băncile din rețeaua de înaltă securitate folosite pentru a comunica, vor afecta capacitatea Rusiei de a accesa valută străină pentru a plăti datoriile, potrivit Capital Economics. Aceasta include stocul de rezerve al Rusiei, precum și numerarul din veniturile din export.

Rusia are plăți de peste 700 de milioane de dolari care urmează să fie scadente în martie, în mare parte cu o perioadă de grație de 30 de zile, potrivit JPMorgan.

Unii cred că Kremlinul ar putea pregăti terenul pentru un default implicit intenționat pentru a pedepsi Statele Unite și Europa pentru zdrobirea economiei sale.

„Putin va ajunge 100% în default”, a declarat managerul fondurilor speculative Kyle Bass pentru CNN într-un interviu telefonic de miercuri. „Occidentul îl sugrumă. De ce ar fi de acord să plătească Occidentului dobândă chiar acum?”

Capital Economics a remarcat că autoritățile ruse au interzis deja transferul plăților cu cupoane pentru datoria suverană în monedă locală către străini, subliniind faptul că autoritățile „acționează cu puțină atenție față de deținerile străinilor de active rusești”.

„Rusia ar putea folosi default-ul implicit ca o modalitate de a riposta împotriva sancțiunilor occidentale pentru a provoca pierderi creditorilor străini. Nu este exagerat să crezi că autoritățile ruse ar putea interzice rambursarea datoriilor externe”, a scris Capital Economics.

Rusia, în prezent a 12-a cea mai mare economie din lume, a intrat în incapacitate de plată ultima dată în 1998, declanșând o criză care s-a extins peste Ocean.

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/06/2022)

Act aditional Contract de imprumut cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/06/2022)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. privind abuzul de piata

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.06.2022 - 27.06.2022