Update articol:

Săptămâna viitoare, Mike Pompeo vine în Europa Centrală, pentru a întări NATO şi a contracara influenţa Rusiei şi a Chinei

MIke Pompeo - Foto Twitter MIke Pompeo - Foto Twitter

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, va efectua un turneu săptămâna viitoare în Europa Centrală cu dublul obiectiv de a consolida alianţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în faţa Rusiei şi de a contracara influenţa Chinei în ţări precum Ungaria, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Într-o conferinţă de presă prin telefon, funcţionari de la Departamentul de Stat au explicat că Statele Unite sunt îndeosebi preocupate de puterea gigantului tehnologic chinez Huawei în Europa, mai ales în centrul continentului, unde beneficiază de “cea mai importantă prezenţă” în afara Chinei.

“Ceea ce încercăm să facem în Europa Centrală este să creştem influenţa diplomatică, militară, comercială şi culturală a Statelor Unite. Viziunea noastră este că acest proiect trebuia pus în aplicare de mai multă vreme”, au declarat funcţionari din Departamentul de Stat al SUA, sub rezerva anonimatului. În opinia acestora, “lipsa unei implicări robuste a SUA în ultimul deceniu în Europa Centrală a creat goluri pe care le-au umplut uşor China şi Rusia”.

Voiajul oficial al lui Pompeo începe lunea viitoare la Budapesta, unde înalta oficialitate americană se va întâlni cu premierul Ungariei, naţionalistul Viktor Orban, şi cu ministrul apărării, Tibor Benko.

Este prima vizită a unui şef al diplomaţiei americane în Ungaria de la cea efectuată în 2011 de către secretarul de stat de la acea vreme, Hillary Clinton, iar obiectivul vizitei lui Pompeo va fi “contrabalansarea agresiunii ruse” şi consolidarea puterii de disuasiune a NATO, alianţă din care Ungaria face parte din 1999.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a menţinut o relaţie bună cu Orban, care a fost singurul şef de guvern din Uniunea Europeană care l-a susţinut în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, cu toate că SUA nu văd cu ochi buni relaţiile Ungariei cu Rusia şi China.

Unul dintre funcţionarii americani a dezvăluit sâmbătă, sub rezerva anonimatului, că Pompeo “va discuta cu premierul Orban despre problema reprezentată de interacţiunile” acestuia cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. În plus, Pompeo intenţionează “să acorde o atenţie specială” rolului Chinei în Europa Centrală şi îşi va exprima preocuparea cu privire la “prezenţa crescută” în Ungaria a Huawei, companie chineză pe care SUA au acuzat-o de fraudă bancară, pe motiv că a încălcat sancţiunile americane împotriva Iranului.

A doua oprire a lui Pompeo va fi la Bratislava, unde şeful diplomaţiei americane se va întâlni marţi cu preşedintele slovac Andrej Kiska şi cu premierul Peter Pellegrini. Potrivit funcţionarilor americani, ultima dată când Bratislava a primit vizita unui secretar de stat al SUA a fost în urmă cu 20 de ani.

Tot marţi, Pompeo va ajunge la Varşovia, unde va discuta despre energie cu ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz, iar SUA vor fi amfitrioni, alături de Polonia, ai unui summit pentru promovarea “viitorului păcii şi securităţii în Orientul Mijlociu”, care va avea în prim-plan conflictul israeliano-palestinian.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmud Abas, a anunţat că nu va participa la acest summit, deoarece consideră că SUA nu joacă un rol credibil ca mediator după ce au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului. În schimb, la summit va participa premierul israelian Benjamin Netanyahu.

După Polonia, Pompeo se va deplasa la Bruxelles, unde urmează să poarte discuţii cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, pe tema eforturilor SUA de “a restaura democraţia” în Venezuela, precum şi despre sprijinul acordat de Washington şefului parlamentului de la Caracas, Juan Guaidó, care s-a autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie.

UE, în ansamblul său, nu l-a recunoscut pe Guaidó ca preşedinte şi a promovat crearea unui Grup Internaţional de Contact, din care fac parte ţări europene şi latino-americane. Acest grup s-a reunit pentru prima dată vineri la Montevideo şi a decis să trimită o misiune tehnică în Venezuela.

Potrivit funcţionarilor americani, o altă temă de discuţie între Pompeo şi Mogherini va fi Iranul. Anul trecut, Trump a anunţat ieşirea SUA din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Republica Islamică şi a reimpus toate sancţiunile care fuseseră ridicate după încheierea acordului menţionat, pe care UE îl sprijină şi a încercat să-l salveze prin crearea unui mecanism pentru favorizarea comerţului cu Iranul.

În fine, vinerea viitoare Pompeo se va afla la Reikiavik, unde va avea o întâlnire cu premierul islandez Katrin Jakobsdottir.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022