Update articol:

Șapte lucruri pe care le fac părinții copiilor „de succes” (psiholog)

intalnire de familie online Sura Pixabay

Unii oameni au rezultate nemaiîntâlnite în domeniile lor, sunt excepționali, iar comportamentul părinților a avut un rol major în acest parcurs, potrivit psihologului Dr. Kumar Mehta, preluat de CNBC. El a studiat cum se cresc adulți excepționali și a constatat că aproape toți, la o vârstă fragedă, și-au dezvoltat abilitățile pentru a maximiza potențialul fizic, mental și social de care dispun. În majoritatea cazurilor, părinții lor au avut un impact enorm în crearea unui mediu care le-a permis să prospere.

Pe baza cercetărilor și studiilor, iată șapte lucruri (da, unele sunt puțin intense) pe care părinții copiilor excepțional de rezistenți și de succes le fac întotdeauna, potrivit psihologului:

1. Își împing copiii să își exploateze la maxim punctele forte

Copilul minune al șahului norvegian Magnus Carlsen a arătat o capacitate unică de a rezolva cu răbdare puzzle-uri și structuri Lego avansate la o vârstă foarte fragedă. Tatăl lui Carlsen a crezut că aceste abilități se vor potrivi bine la șah și, prin urmare, l-a introdus în joc.

În cele din urmă, Carlsen a arătat atât de mult potențial încât părinții lui au început să-l ducă la turnee de șah. Ei au văzut un set clar de abilități conexe la fiul lor și apoi l-au încurajat să înceapă o activitate în care și-a exploatat punctele forte.

Fiecare copil se naște cu abilități mai avansate în unele domenii decât în ​​altele. Copilul dumneavoastră poate avea puncte forte spațiale, cum ar fi abilitatea de a gândi abstract și în mai multe dimensiuni. Sau poate e înzestrat în matematică și poate analiza problemele în mod logic sau poate investiga probleme științific.

Fiți întotdeauna atenți la aptitudinile naturale ale copilului dvs. și apoi ajutați-i să își dezvolte talentele înnăscute.

2. Demonstrează legătura dintre munca grea și rezultatele extraordinare

Părinții copiilor excepționali își dedică ani de viață pentru a se îmbunătăți la ceea ce fac – și se asigură că și copiii lor sunt atenți la asta.

Într-o postare din 2020, pe blog, care descria etica muncii tatălui său, cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a scris: „A fost unul dintre cei mai muncitori și mai respectați avocați din Seattle, precum și un lider civic important în regiunea noastră. […]. A fost judicios și serios în ceea ce privește învățarea. ”

Tatăl lui Gates și-a învățat copiii că trebuie să lucreze pentru premii. Așadar, arătați-le copiilor că munca grea dă roade, că nimic nu este pur și simplu „dat” și că scurtăturile nu îi vor ajuta să-și atingă obiectivele.

3. Creează o cultură a eforturilor și excelenței

În 2017, o echipă de cercetători britanici a studiat diferențele dintre sportivii „de elită” și „ultraelita”. Desigur, toți jucătorii NBA sunt de elită – dar mai sunt Michael Jordan sau LeBron James sau Kobe Bryant, ale căror realizări se remarcă imens în comparație cu ceilalți.

Cercetătorii au descoperit că majoritatea sportivilor ultraelită provin din medii care susțineau o cultură a eforturilor. Au crescut în case în care se cerea întotdeauna căutarea excelenței și depășirea granițelor, acestea nu erau doar de dorit.

Succesul de neegalat al lui Venus și Serena Williams pe terenul de tenis, de exemplu, a fost influențat de un mediu comun care a fost creat pentru ca ele să exceleze: ascensiunea lor la vârf a început cu tatăl lor, Richard, care a scris un plan detaliat de 78 de pagini pentru ascensiunea fiicelor sale în vârful lumii tenisului.

El și-a stabilit așteptările devreme; surorile nu aveau nici măcar cinci ani când și-a notat procesul. Dar în cele din urmă a modelat doi dintre cei mai prolifici campioni din istoria tenisului.

4. Încurajează încrederea în sine

A ajuta copiii să-și dezvolte încrederea face o mare diferență mai târziu în viața lor. Îi încurajează să viseze în mare și îi împiedică să dorească vreodată să renunțe după eșecuri.

Chiar și când erau copii, cei mai excepționali indivizi au crezut întotdeauna că realizările remarcabile le erau la îndemână și nu erau rezervate exclusiv persoanelor pe care le-au văzut la televizor sau despre care au citit în știri.

Când părinții încurajează încrederea în sine (în loc să-și critice copiii și să-i descurajeze de fiecare dată când nu reușesc la ceva), copiii lor sunt mai predispuși să performeze la cel mai înalt nivel și să adopte mentalitatea că vor ajunge în cele din urmă la vârf.

Acest tip de siguranță în sine – sau credința neclintită că pot fi cei mai buni – este cheia pentru a atinge măreția.

5. Sunt răbdători când copiii lor pun întrebări

Părinții celor mai pricepuți oameni întotdeauna fac din învățarea lucrurilor noi o prioritate. Și pentru că își învață copiii să îmbrățișeze curiozitatea, un lucru pe care îl iau foarte în serios este răspunsul la întrebări.

Am intervievat câțiva laureați ai Nobel și aproape toți și-au amintit că, chiar mult mai târziu în viață, părinții lor au încercat întotdeauna cu răbdare să răspundă la întrebările pe care le-au pus. Și când părinții nu au dat răspunsuri imediate, și-au învățat copiii cum să caute răspunsurile și de multe ori le-au căutat împreună.

Părinții lor au fost, de asemenea, sârguincioși în ceea ce privește găsirea celor mai buni mentori, antrenori și profesori care să poată sprijini dezvoltarea mentală și dezvoltarea abilităților copiilor lor.

6. Promovează „specializarea timpurie”

Părinții se confruntă adesea cu întrebarea dacă ar trebui să adopte abordarea „de specialitate” și să-și încurajeze copiii să se specializeze într-o activitate în care prezintă un potențial ridicat sau să adopte abordarea „generalistă” și să îi expună la multe lucruri diferite (de exemplu, baseball, fotbal, pian, club de matematică) pentru a-i ajuta să devină bine dezvoltați.

Majoritatea părinților îl aleg pe acesta din urmă, dar părinții copiilor excepționali aleg abordarea specializată.

Specializarea timpurie nu înseamnă că renunță la a face alte lucruri, poate pentru distracție sau chiar pentru dezvoltarea abilităților suplimentare. Înseamnă doar că au ales activitatea în care s-au angajat să depună efortul necesar pentru a deveni cât mai buni.

Modul de gândire al părinților este că, cu cât își încurajează copiii mai devreme să învețe elementele de bază ale unui domeniu în care copilul lor promite, cu atât mai repede vor progresa către abilități mai avansate. Și cu cât dezvoltă mai repede aceste abilități avansate, cu atât mai repede vor dezvolta cele mai bune abilități din clasă. Și cu cât dobândesc mai repede cele mai bune abilități din clasă, cu atât sunt mai susceptibili de a atinge un nivel de competență rar și de elită.

7. Încurajează competiția și îmbunătățirea

Multe dintre exempletele de excepție studiate au crescut într-un mediu continuu competitiv.

Fiind competițional de la o vârstă fragedă, chiar și în activități mici, cum ar fi jocurile de societate sau care își pot curăța cel mai repede camera, i-au expus la stresul și presiunea necesară pentru a câștiga mai târziu în viață.

Dar părinții lor i-au învățat, de asemenea, că nu ar trebui să acorde valoare concurenței și rezultatelor, că a fi excepțional este mai mult decât a ține scorul. Dacă vă dedicați exclusiv rezultatelor și nu îmbunătățirii, atunci este mai puțin probabil să vă stăpâniți domeniul.

Dr. Kumar Mehta, este autorul „The Innovation Biome” și „The Exceptionals” și fondatorul Bridges Insight, un grup de reflecție axat pe cercetarea excelenței și inovației susținute. Dr. Mehta este, de asemenea, Senior Research Fellow la Centrul pentru Viitorul Digital și membru al consiliului de administrație al Comitetului pentru copii, un organism nonprofit dedicat promovării bunăstării copiilor prin învățare și dezvoltare social-emoțională.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie