Update articol:

Sberbank Europa se va prăbuși, spune BCE

bce

Banca Centrală Europeană a declarat luni dimineață că Sberbank Europe, o subsidiară deținută în totalitate a Sberbank Rusia, care, la rândul său, este deținută în majoritate de statul rus, va colapsa sau este probabil să colapseze împreună cu unitățile sale croate și slovene.

„Sberbank Europe AG și filialele sale au înregistrat ieșiri semnificative de depozite ca urmare a impactului reputațional al tensiunilor geopolitice”, a spus BCE într-un comunicat. „Acest lucru a dus la o deteriorare a poziției sale de lichiditate. Nu există măsuri disponibile cu o șansă realistă de a restabili această poziție la nivel de grup și în fiecare dintre filialele sale din cadrul uniunii bancare.”

Banca-mamă austriacă Sberbank Europe AG este deținută integral de Societatea Publică pe Acțiuni Sberbank din Rusia, al cărei acționar majoritar este Federația Rusă (50% plus o acțiune cu drept de vot).

Micii deponenți sunt protejați până la 100.000 EUR per deponent per bancă în Uniunea Europeană. Această protecție este acordată de sistemele de garantare a depozitelor existente în Austria, inclusiv pentru sucursala germană a băncii, Croația și Slovenia.

În conformitate cu mandatul său, Consiliul unic de rezoluție trebuie să confirme evaluarea eșuată sau probabilă a BCE și va decide și va implementa etapele ulterioare.

Sberbank Europe AG are filiale în Federația Bosniei și Herțegovinei, Republica Srpska, Republica Cehă, Ungaria și Serbia. BCE s-a coordonat cu autoritățile naționale competente din respectivele jurisdicții pe tot parcursul procesului.

Sberbank Europe AG este una dintre cele șapte bănci austriece supravegheate direct de BCE. Are sediul în Viena. BCE și-a asumat supravegherea directă a Sberbank Europe AG în 2014, când a fost înființată Supravegherea Bancară a BCE. Banca a fost considerată semnificativă datorită amplorii activităților sale transfrontaliere.
Sberbank Europe AG are filiale în Federația Bosniei și Herțegovinei, Republica Srpska, Republica Cehă, Croația, Ungaria, Slovenia și Serbia. Are și o sucursală în Germania. La sfârșitul anului 2021, banca avea active de 13,6 miliarde de euro.

 

 

 

 

 

 

https://www.bankingsupervision.europa.eu/press/pr/date/2022/html/ssm.pr220228~3121b6aec1.en.html

BVB | Știri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (04/10/2023)

Hotarari AGA Ordinara si Extraordinara 4.10.2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Vanzarea pachetului de actiuni detinut la Sinterom S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Numire membri provizorii Directorat

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Elba S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Componenta comitetelor consultative ale Consiliului de Supraveghere