Update articol:

Scăderi pe pieţele asiatice, după arestarea CFO-ului Huawei

finance.yahoo.com finance.yahoo.com

Contractele futures pentru acțiuni din SUA și acțiunile asiatice au scăzut, în această dimineaţă, după ce autoritățile canadiene l-au arestat pe CFO-ul companiei  Huawei, fiind aşteptată o nouă creştere a tensiunilor dintre dintre cele două superputeri, potrivit Reuters.

 

Investitorii sunt îngrijoraţi atât de negocierile dintre  Washington și Beijing care au anunţat că vor avea  trei luni la dispoziţie ca să rezolve războiul comercial  dintre cele două ţări, dar şi de creșterea ratelor dobânzilor din SUA și de alte riscuri pentru creșterea economică globală.

Pierderile înregistrate în primele câteva minute ale tranzacționării din această dimineaţă  ar fi putut fi chiar mai abrupte, dar CME din Chicago Mercantile Exchange a implementat o serie de opriri de tranzacționare timp de 10 secunde care au ajutat la limitarea scăderii inițiale.

Indicele japonez Nikkei Stock Average 225 a căzut cu 1,7%, iar indicele MCSI ex-Japonia Asia-Pacific a scăzut cu 1,2% . Indicele Hang Seng din Hong Kong  a scăzut cu 2,1%, iar Shanghai Composite Index s-a diminuat cu 0,9%. 

Autoritățile canadiene au declarat, în această noapte, că l-au arestat CFO-ul companiei Huawei în Vancouver, fiind aşteptat să fie extrădat în SUA. Arestarea are legătură cu încălcările sancțiunilor impuse de SUA, a spus o persoană apropiată situaţiei, potrivit Reuters.

Arestarea sporeşte problemele dintre SUA şi China, cele două mari puteri economice ale lumii, nu doar asupra tarifelor, ci și asupra hegemoniei tehnologice.

BT din Marea Britanie a declarat miercuri că va scoate echipamentul Huawei din centrul operațiunilor mobile 3G și 4G existente. Australia și Noua Zeelandă au respins de asemenea produsele Huawei.

“Statele Unite le-au spus aliaților săi să nu folosească produsele Huawei din motive de securitate și este probabil să continue să facă presiuni asupra aliaților săi”, a declarat Norihiro Fujito, strateg principal al investițiilor la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. Acesta a adăugat: “Așadar, deşi a existat un scurt moment de optimism după discuțiile din week-end între SUA și China, de fapt realitatea nu va fi  așa de ușoară”.

 

BVBStiri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (04/03/2021)

Obtinerea certificatului de inregistrare mentiuni

PATRIA BANK S.A. (PBK) (04/03/2021)

Actualizare Prezentare investitori

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (04/03/2021)

Notificare inchidere etapa 2 majorare capital social, intermediar Tradeville

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (04/03/2021)

Aprobare oferta publica de cumparare actiuni emise de Evergent Investments SA