Update articol:

Scăderile acțiunilor băncilor globale se adâncesc, pe măsură ce colapsul SVB susține temerile de criză

Silicon Valley Bank (SVB)

Undele de șoc de la prăbușirea Silicon Valley Bank au afectat și mai mult acțiunile băncilor globale, marți, deoarece asigurările președintelui SUA Joe Biden și ale altor  factori de decizie politică nu au făcut nimic pentru a calma piețele și au determinat o regândire a perspectivelor ratei dobânzii, potrivit Reuters.

Eforturile lui Biden de a liniști piețele și deponenții au venit după ce măsurile de urgență din SUA de susținere a băncilor, oferindu-le acces la finanțare suplimentară, nu au reușit să înlăture grijile investitorilor cu privire la potențiala contagiune la alți creditori din întreaga lume.

Acțiunile bancare din Asia au continuat scăderile marți, firmele japoneze fiind afectate în mod deosebit de puternic și îngrijorarea cu privire la riscul sistemic conducând piața la scăderi.

“Odată cu retragerile de depozite, piețele interbancare au devenit stresate”, a declarat Damien Boey, strateg șef de acțiuni la banca de investiții Barrenjoey din Sydney. „Se poate spune că măsurile de lichiditate ar fi trebuit să oprească această dinamică, dar lumea s-a uitat la știri și cozi – nu la chestiuni financiare”.

Aşteptările privind rata dobânzii FED au provocat, de asemenea, valuri în piețe, deoarece investitorii pariază că Rezerva Federală va fi reticentă să crească dobanda săptămâna viitoare, în actualele condiţii.

Marile bănci din SUA au pierdut luni în jur de 90 de miliarde de dolari din valoarea bursieră, ducând pierderile din ultimele trei sesiuni de tranzacționare la aproape 190 de miliarde de dolari.

Băncile regionale din SUA au fost cele mai afectate. Acțiunile First Republic Bank (FRC.N) au scăzut cu peste 60%, deoarece știrile despre o nouă finanțare nu au reușit să liniștească investitorii, iar agenția de rating Moody’s a revizuit-o pentru o retrogradare.

Indicele bancar STOXX din Europa (.SX7P) a încheiat cu 5,7% mai jos. Commerzbank din Germania (CBKG.DE) a scăzut cu 12,7%, iar Credit Suisse (CSGN.S) a scăzut cu 9,6% până la un minim record.

Biden a spus că acțiunile administrației arată că „americanii pot avea încredere că sistemul bancar este în siguranță”, promițând totodată o reglementare mai rigidă după cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008.

„Depozitele voastre vor fi acolo când veţi avea nevoie de ele”, a spus el.

ACCES LA DEPOZITE

Clienții SVB au primit luni acces la toate depozitele lor, iar autoritățile de reglementare au înființat o nouă facilitate pentru a oferi băncilor acces la fonduri de urgență. Fed a făcut în aşa fel încât băncile să se împrumute de la ea în situații de urgență.

Într-o scrisoare adresată clienților, noul CEO al SVB, Tim Mayopoulos, a declarat că banca este deschisă și își desfășoară activitățile ca de obicei în Statele Unite și se așteaptă să reia tranzacțiile transfrontaliere în zilele următoare.

„Recunosc că ultimele zile au fost o perioadă extrem de provocatoare pentru clienții și angajații noștri și suntem recunoscători pentru sprijinul oferit de comunitatea uimitoare pe care o servim”, a declarat Mayopoulos, fost CEO al companiei federale de finanțare ipotecară Fannie Mae, care a fost numit de FDIC să conducă SVB.

Autoritățile de reglementare ale băncilor din SUA au încercat să-i liniștească luni pe clienții nervoși care s-au aliniat în fața sediului central al SVB din Santa Clara, California, oferind cafea și gogoși.

“Nu ezitați să faceți tranzacții ca de obicei. Cerem doar puțin timp din cauza volumului”, a spus angajatul FDIC, Luis Mayorga, clienților care așteptau.

De asemenea, autoritățile de reglementare au acționat rapid pentru a închide Signature Bank SBNY.O din New York, care a fost supusă presiunii în ultimele zile.

„Trebuie întreprinsă o investigație serioasă cu privire la motivul pentru care autoritățile de reglementare au ratat semnalele roșii… și ce trebuie revizuit”, a declarat Mark Sobel, un fost oficial înalt al Trezoreriei și președinte al Forumului Instituțiilor Financiare și Monetare din SUA.

Autoritatea de reglementare bancară din Canada a luat măsuri pentru a începe verificările zilnice cu băncile, care îi vor permite să-și monitorizeze lichiditatea, a raportat luni The Globe and Mail.

 

BVB | Știri BVB

Premier Energy PLC (PE) (20/05/2024)

Notificare WOOD & COMPANY FINANCIAL SERVICES - rezultate oferta publica initiala de vanzare de actiuni emise de Premier Energy PLC

Turbo Short Certificates on Natural Gas Future (RBNAGTS2) (20/05/2024)

Suspendare tranzactionare - 15:09 - Notificare Raiffeisen Bank International - atingere bariera

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (20/05/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17.05.2024

CARBOCHIM S.A. (CBC) (20/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (20/05/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13.05.2024-17.05.2024