Update articol:

Scandal la ONU: Ţările occidentale şi Rusia s-au acuzat reciproc de manipulare şi dezinformare privind presupusele arme biologice din Ucraina

onu

Consiliul de Securitate al ONU s-a transformat vineri într-un câmp de bătălie în care ţările occidentale şi Rusia şi-au adus reciproc acuzaţii de dezinformare şi manipulare în cadrul unei întâlniri solicitate de Moscova cu privire la o presupusă prezenţă în Ucraina a unor armelor biologice, coordonată cu Statele Unite, care au dezminţit acuzaţia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ucraina dispune “de o reţea de 30 de laboratoare” în care se desfăşoară “experimente biologice foarte periculoase”, a afirmat ambasadorul Rusiei, Vassili Nebenzia.

ONU “nu este la curent cu niciun program de arme biologice în Ucraina”, a declarat anterior un oficial al ONU pentru dezarmare, Izumi Nakamitsu, în timp ce ambasadorii Ucrainei şi Statelor Unite au respins acuzaţiile părţi ruse.

Moscova foloseşte Consiliul de Securitate pentru a profera “o serie de teorii ale conspiraţiei grosiere, complet lipsite de temei şi iresponsabile”, a lansat ambasadorul britanic Barbara Woodward.

Ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, a clarificat că ajutorul oferit de ţara sa Ucrainei în materie de biologie a avut ca scop detectarea unor boli precum COVID-19.

“Este o muncă care a fost făcută cu mândrie, clar şi la lumina zilei” şi “nu are nimic de-a face cu armele biologice”, a spus ea, acuzând Moscova că a convocat întâlnirea “cu scopul exclusiv de a minţi şi de a răspândi dezinformare”.

Acuzaţiile Rusiei au fost formulate joi de ministerul apărării şi de şeful diplomaţiei Serghei Lavrov.

Cu această ocazie, Rusia şi Ucraina s-au acuzat din nou reciproc că au minţit despre maternitatea din Mariupol, distrusă săptămâna aceasta de un bombardament rusesc.

Vassili Nebenzia a arătat fotografii şi a afirmat că o femeie însărcinată care apărea în faţa clădirii nu era de fapt însărcinată. Omologul său ucrainean, Serghei Kisliţia, a dat asigurări că lucrurile nu stau aşa şi a anunţat Consiliul de Securitate “vestea bună” că aceasta a născut.

Întrebaţi de AFP la finalul întâlnirii, mai mulţi ambasadori şi-au exprimat consternarea faţă de turnura pe care a luat-o reuniunea, unii apreciind că nu a fost la nivelul instituţiei menite să protejeze pacea şi securitatea în lume.”Dacă aş fi ştiut (…), nu aş fi venit”, a comentat un ambasador sub protecţia anonimatului.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022