Producătorul german de automobile Volkswagen (VW) a încheiat acorduri cu 200.000 din cei 260.000 de reclamanţi care au luat parte la primul proces colectiv din Germania, legat de manipularea emisiilor (Dieselgate), un scandal care a izbucnit în septembrie 2015, potrivit presei internaţionale.
În plus, aproximativ 21.000 de cazuri sunt încă cercetate.
Începând cu 5 mai, Volkswagen va oferi compensații între 1.350 și 6.250 de euro, în funcție de tipul de mașină, pentru cei peste 250 de mii de proprietari de mașini care au depus plângere.
Compania urmează să plătească cel puţin 620 de milioane de euro despăgubiri acestor clienţi, în cadrul unui acord amiabil care urmează să pună capăt celui mai mare proces ”dieselgate” în Germania, a anunţat grupul luni. Germania permite doar de anul trecut procesele colective. În cazurile Volkswagen, reclamanţii individuali sunt reprezentaţi de Federaţia asociaţiilor de consumatori din Germania (VZBV), care acuză VW de falsificarea rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Volkswagen a pus deja eoparte 830 de milioane de euro pentru a acoperi costurilor procesului cu VZBV.
Pe plan global, Volkswagen a plătit pentru implicarea în scandalul emisiilor peste 30 de miliarde de euro. În 2019, compania germană a anunţat că a pus deoparte încă un miliard de euro pentru cheltuieli juridice.
Plângerea vizează vehiculele cu motoare diesel de tip EA 189, iar obiectivul este de a stabili că cei care au achiziţionat maşini VW au fost în mod intenţionat lezaţi în urma folosirii de către producătorul auto a unui soft pentru a eluda standardele de emisii poluante, a informat recent VZBV, citată de incont.ro. Instituţia vrea să obţină compensaţii pentru proprietarii de maşini diesel VW care nu sunt atât de prietenoase cu mediul cum susţinea grupul auto atunci când consumatorii au făcut achiziţia.
Producătorul auto a argumentat că cei care au achiziţionat vehiculele nu au suferit deloc pagube deoarece acestea pot fi conduse şi sunt sigure.
Mai mulţi şefi ai grupului – inclusiv actualul CEO Herbert Dies şi preşedintele Consiliului de Supraveghere Hans Dieter Pötsch, dar şi fostul CEO Martin Winterkorn şi fostul director al mărcii Audi Rupert Stadler – sunt vizaţi de anchete penale.