Prinţul Andrew al Marii Britanii a renunţat joi la patronajele sale regale şi la afilierile militare, în contextul implicării sale în scandalul Epstein de pedofilie şi abuzuri sexuale împotriva unor minore, conform unui anunţ făcut de Palatul Buckingham.
“Cu aprobarea şi acordul reginei, afilierile militare şi patronajele regale ale ducelui de York au fost returnate reginei”, conform comunicatului emis de Palatul Buckingham. “Ducele de York va continua să nu se implice în activităţi publice şi se apără în justiţie la fel ca orice cetăţean privat”, se mai arată în comunicat.
Această decizie a fost luată după ce avocaţii prinţului Andrew nu au reuşit să convingă un judecător american să renunţe la procesul civil în care membrul familiei regale britanice este acuzat de abuzuri sexuale.
O sursă din cadrul Casei Regale, citată de Reuters, a precizat că prinţul Andrew nu va mai folosi titlul de “Alteţă Regală” în orice calitate oficială, iar celelalte roluri şi patronaje ale sale vor fi distribuite între ceilalţi membri ai familiei regale, iar prinţul Andrew nu va mai intra în posesia acestora.
În luna octombrie, otidianul The Daily Telegraph a scris că Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii contribuie cu “milioane de lire sterline” din averea ei la echipa care asigură asistenţă juridică unuia dintre fiii săi, prinţul Andrew, acuzat de abuzuri sexuale în SUA.
Suveranul britanic a acceptat să plătească apărarea fiului său cu fonduri provenind din ducatul ei, Lancaster, care au crescut recent de la 1,5 milioane de lire (1,75 milioane de euro) la 23 de milioane de lire (26,9 milioane de euro).
Într-o acţiune civilă, Virginia Giuffre afirmă că atunci când avea 17 ani a fost obligată să întreţină relaţii sexuale cu prinţul Andrew, la ordinele lui Jeffrey Epstein – acuzat că a coordonat o reţea de trafic sexual cu minore implicând personalităţi importante din lumea afacerilor şi a politicii -, şi ale “locotenentului” lui, Ghislaine Maxwell.