Update articol:

Scandalul submarinelor: Premierul australian Morrison a “păcălit deliberat” Franţa, acuză predecesorul său Turnbull

Malcolm Turnbull Malcolm Turnbull/ Sursa foto: twitter.com/TurnbullMalcolm

Premierul australian Scott Morrison a “păcălit deliberat” Parisul atunci când a reziliat contractul pentru submarine cu Franţa, a acuzat miercuri predecesorul lui, Malcolm Turnbull, la originea acordului asupra submarinelor franceze, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Morrison nu a acţionat cu bună credinţă. El a păcălit deliberat Franţa. Ca să-şi justifice comportamentul, el nu are alt argument decât acela de a spune că a făcut aceasta în interesul Australiei”, a explicat Turnbull pentru National Press Club la Canberra.

Fostul premier, al cărui guvern a aprobat contractul pentru submarine cu Franţa în 2016, s-a arătat foarte critic faţă de modul în care Scott Morrison a gestionat schimbarea, în cadrul unei noi alianţe cu Washingtonul şi Londra.

“Franţa crede că ea a fost înşelată şi umilită, şi a fost. Această trădare de încredere va marca relaţiile noastre cu Europa ani de zile de acum încolo”, a adăugat Turnbull. “Guvernul australian a tratat Republica Franceză cu dispreţ”, a spus el.

Potrivit fostului premier, în pofida noului parteneriat în domeniul apărării între cele trei ţări anglo-saxone, niciun contract nu a fost semnat pentru a dota Australia cu submarine cu propulsie nucleară, care ar urma să fie ori britanicele Astute, ori americane Virginia.

“Acum, Australia nu mai are deloc program de submarine noi”, a deplâns el. “Singura certitudine este aceea că noi nu vom avea submarine mai devreme de 20 de ani şi că preţul lor va fi mult mai mare decât al celor de concepţie franceză”.

Morrison a susţinut că decizia de a acorda preferinţă submarinelor cu propulsie nucleară a fost motivată de o schimbare de dinamică în regiunea Asia-Pacific, unde puterea militară chineză îşi sporeşte pretenţiile asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud.

Această schimbare a provocat furia Parisului, care a declarat că a pierdut un contract evaluat la o sumă iniţială de 31 de miliarde de euro. Calificând decizia Canberrei drept “o lovitură pe la spate”, Franţa şi-a rechemat ambasadorii din SUA şi Australia.

După o discuţie la telefon cu omologul său american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat revenirea ambasadorului Franţei la Washington în această săptămână.

În schimb, nicio dată nu a fost avansată în ceea ce priveşte întoarcerea reprezentantului francez la Canberra şi nu a fost anunţată nicio discuţie între Macron şi Morrison.

Scott Morrson şi Malcolm Turnbull sunt doi rivali din cadrul Partidului Liberal australian, primul succedându-i celui de-al doilea în fruntea ţării în august 2018, după ce Turnbull a fost respins de aripa conservatoare a partidului.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/10/2021)

Amendament Conventie de trezorerie interna

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (22/10/2021)

Alocare actiuni in dreptul persoanelor cu responsabilitati de conducere SOP2018

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (22/10/2021)

Incheiere contract cu Global Medical Solutions