Update articol:

Schimbare climatică: Grecia se confruntă cu un război în timp de pace, afirmă premierul Mitsotakis

Kyriakos Mitsotakis/ Sursa foto: Twitter

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a apreciat sâmbătă că Grecia, lovită în timpul verii de “cele mai grave incendii şi inundaţii din istoria sa”, suferă “un război în timp de pace” din cauza schimbărilor climatice, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Suntem într-un fel de război pe timp de pace”, a declarat şeful guvernului în cadrul discursului său anual la Târgul Internaţional de la Salonic (nord), anunţând în special o întărire a rolului armatei în lupta împotriva consecinţelor dezastrelor naturale.

Liderul conservator, care se confruntă cu critici pentru gestionarea considerată imprudentă a inundaţiilor din centrul ţării săptămâna trecută, a indicat că o rezervă specială pentru dezastre naturale ar urma să fie dublată pentru a ajunge la 600 de milioane de euro din 2024.

Aceasta va fi finanţată prin creşterea taxei de ocupare la hotelurile de lux, a spus el.

După incendiile devastatoare din iulie şi apoi de la sfârşitul lui august care au distrus peste 150.000 de hectare, Grecia a fost lovită săptămâna trecută de inundaţii care, potrivit unor surse din poliţie, au făcut 17 morţi în centrul ţării, în Tesalia, o regiune agricolă de importanţă primordială.

“Costul restaurării va fi considerabil, dar economia noastră este suficient de puternică pentru a-l susţine”, a insistat Mitsotakis în timpul acestui discurs.

“Ceea ce am pierdut, stat şi cetăţeni, vom reconstrui împreună”, a spus el, numind schimbările climatice un “nou inamic”.

El urmează să detalieze măsurile prevăzute pentru combaterea consecinţelor intemperiilor în cadrul unei conferinţe de presă duminică.

Reales confortabil în urmă cu aproape trei luni, Kyriakos Mitsotakis este vizat de critici dure din partea opoziţiei şi a unei părţi a populaţiei afectate de aceste intemperii, din cauza ajutorului lent şi a lipsei de coordonare între armată şi serviciile de protecţie civilă.

Opoziţia de stânga Syriza a criticat în mod deosebit lipsa lucrărilor de prevenire a inundaţiilor în Tesalia, afectată deja de intemperii devastatoare în 2020.

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (25/09/2023)

TTS a fost nominalizata pentru "European Small & Mid-Cap Awards 2023"

VES SA (VESY) (22/09/2023)

Retragerea dintr-o activitate principala

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/09/2023)

Completarea Convocatorului AGEA din 09/10 octombrie 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (22/09/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.