Update articol:
Erdogan: Detaliile complete ale circumstanţelor morţii lui Khashoggi vor fi prezentate marţi

Se prefigurează un scandal internațional după moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

Sursa foto www.tccb.gov.tr Sursa foto www.tccb.gov.tr

Arabia Saudită trebuie să vină cu dovezi pentru ca explicaţiile oferite în legătură cu soarta jurnalistului Jamal Khashoggi să fie considerate credibile, au apreciat într-o declaraţie comună Franţa, Germania şi Marea Britanie, informează Reuters şi AFP.  “Nimic nu poate justifica acest asasinat şi îl condamnăm în cei mai fermi termeni cu putinţă. Există o nevoie urgentă de clarificare a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat… dincolo de ipotezele care au fost vehiculate până acum în cadrul anchetei saudite, care trebuie susţinută cu fapte pentru a putea fi considerată credibilă”, potrivit declarației.

Cele trei ţări au subliniat că este nevoie de mai multe eforturi şi şi-au exprimat speranţa că se va afla adevărul, iar cei responsabili vor plăti pentru delictele comise.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi omologul său american, Donald Trump, au discutat duminică seară despre asasinarea jurnalistului saudit. Purtătoarea de cuvânt a executivului de la Washington, Sarah Sanders, a făcut cunoscut într-un comunicat că Emmanuel Macron şi Donald Trump au vorbit la telefon despre vizita în Franţa a preşedintelui american pentru a comemora împlinirea a o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial. Ei au abordat “circumstanţele care înconjoară moartea tragică a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi”, a precizat Sarah Sanders.

Erdogan şi Trump de acord asupra ‘necesităţii de a clarifica’ afacerea Khashoggi

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său american, Donald Trump, au convenit duminică, în cursul unei discuţii telefonice, asupra “necesităţii de a clarifica” decesul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul ţării sale la Istanbul, a informat preşedinţia de la Ankara, citată de AFP.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va prezenta povestea completă a morţii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi într-un discurs pe care intenţionează să-l pronunţe marţi, informează duminică dpa, AFP şi Reuters. Comentariile cu privire la circumstanţele morţii lui Khashoggi vor fi făcute “în detaliu” în timpul unui discurs pe care Erdogan urmează să-l rostească în faţa membrilor formaţiunii sale politice, Partidul Lege şi Justiţie (AKP, de guvernământ). Erdogan a promis duminică să spună “tot adevărul” despre moartea jurnalistului saudit. “Aici căutăm să facem dreptate şi tot adevărul va fi dezvăluit (…) cu toată sinceritatea”, a spus Erdogan, la o reuniune desfăşurată în Istanbul.

Preşedintele american Donald Trump a criticat în termeni duri sâmbătă seara, într-un interviu acordat publicaţiei The Washington Post, explicaţiile Arabiei Saudite privind moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, spunând că “este evident că au existat înşelătorii şi au existat minciuni”. Iniţial, Trump declarase că explicaţia Riadului în cazul dispariţiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, care a murit în interiorul consulatului saudit la Istanbul, este “credibilă”.

În acelaşi timp, Trump a apărat monarhia bogată în ţiţei, calificând-o drept “un aliat incredibil”, şi a lăsat deschisă posibilitatea ca prinţul moştenitor Mohammed bin Salman să nu fi ordonat agenţilor saudiţi să-l ucidă pe Khashoggi. “Nimeni nu mi-a spus că este de vină. Nimeni nu mi-a spus că nu este de vină. Nu am ajuns în acel punct… Mi-ar plăcea nespus să nu fie de vină”, a declarat Trump în interviul telefonic cu The Washington Post.

Explicaţia regatului saudit cum că Jamal Khashoggi a fost ucis în interiorul consulatului saudit din Istanbul după o bătaie cu pumnii care a escaladat a fost primită cu scepticism sâmbătă, mulţi întrebându-se cum este posibil ca o echipă de agenţi saudiţi să zboare la Istanbul pentru a-l întâlni pe Khashoggi şi să-l ucidă în cele din urmă, toate acestea fără ştirea sau consimţământul prinţului moştenitor, liderul de facto al Arabiei Saudite, comentează The Washington Post.

Potrivit sursei citate, în pofida faptului că Trump le-a declarat vineri ziariştilor că explicaţia saudiţilor este credibilă, oficialităţi americane au afirmat că în privat preşedintele american este nemulţumit de faptul că relaţia apropiată a ginerelui şi consilierului său Jared Kushner cu prinţul moştenitor saudit a devenit o piatră de moară şi lasă Casa Albă fără marjă de manevră. În interviu, Trump l-a lăudat pe Kushner, despre care a spus că face “o treabă foarte bună”, dar a recunoscut că atât Kushner, cât şi prinţul moştenitor, ambii de circa 30 de ani, sunt relativ tineri pentru uriaşa influenţă pe care o exercită. “Sunt doi tipi tineri. Jared nu-l ştie bine, nimic de genul ăsta. Sunt doar doi tipi tineri. Au aceeaşi vârstă. Cred că se plac”, a declarat Trump.

Pe de altă parte, ministrul de finanţe al SUA, Steven Mnuchin, a declarat că este prematur să comenteze pe tema unor posibile sancţiuni împotriva Arabiei Saudite ca urmare a morţii lui Khashoggi până când ancheta nu se va încheia. Mnuchin a apreciat că, până acum, informaţiile privind investigaţia au fost “un prim pas bun, dar nu suficient”, în contextul în care Riadul se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a dezvălui ce anume s-a întâmplat cu Khashoggi, care a dispărut la 2 octombrie, după ce a intrat în consulatul ţării sale din Istanbul.

“Ar fi prematur să comentez cu privire la sancţiuni şi prematur să comentez oricare aspect până când nu avansăm cu ancheta şi nu aflăm ce s-a întâmplat”, le-a declarat Mnuchin duminică reporterilor la Ierusalim, la începutul unei vizite în Orientul Mijlociu, transmite Reuters. Întrebat dacă va transmite un mesaj oficialităţilor saudiţi pe tema cazului Khashoggi, Mnuchin, care urmează să viziteze Arabia Saudită, a declarat: “Sunt sigur că voi vorbi cu preşedintele (Trump) înainte de a pleca acolo şi, dacă are un mesaj pe care vrea să-l transmit, cu siguranţă îl voi transmite, dar nu acesta este punctul principal al vizitei mele” la Riad.

În fine, un senator republican influent a declarat duminică, potrivit Reuters, că este de părere că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite este răspunzător de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi şi că saudiţii şi-au pierdut întreaga credibilitate cu explicaţiile pe care le-au oferit. “Cred oare eu că el a făcut-o? Da, cred că el a făcut-o”, a declarat senatorul Bob Corker, preşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Senatul SUA, într-un interviu acordat în cadrul emisiunii “State of the Union” de la postul CNN.  Corker a spus că aşteaptă încheierea anchetei şi şi-a exprimat speranţa că Turcia va pune la dispoziţie orice fel de înregistrare audio care dovedeşte uciderea lui Khashoggi în incinta consulatului saudit din Istanbul. Cu toate acestea, senatorul republican a declarat că nu are nicio îndoială că prinţul moştenitor a ordonat crima. “Haideţi să vedem cum decurg lucrurile, dar bănuiala mea este că, în cele din urmă, Statele Unite şi restul lumii nu vor avea niciun dubiu că el a făcut-o”, a insistat Corker.

Merkel: Germania suspendă vânzările de arme către Arabia Saudită

Germania nu va autoriza în situaţia actuală exporturile de arme către Arabia Saudită, ţinând cont de incertitudinea care se menţine în jurul morţii jurnalistului Jamal Khashoggi, a avertizat duminică seară cancelarul german, Angela Merkel, relatează AFP. “Sunt de acord cu toţi cei care spun că exporturile de arme nu pot interveni în situaţia în care ne aflăm, chiar dacă aceste vânzări sunt de o amploare limitată”, a declarat ea presei la Berlin la sediul partidului său de centru-dreapta (CDU).

“Mai sunt lucruri care trebuie lămurite urgent” de către autorităţile saudite, pentru că “nu a fost dezvăluit totul”, a adăugat Angela Merkel, condamnând “cu cea mai mare fermitate” moartea jurnalistului saudit.

Cu o zi înainte, ministrul german de externe, Heiko Maas, membru al celei de-a doua mare formaţiune a coaliţiei guvernamentale – Partidul Social-Democrat (SPD) -, a făcut afirmaţii similare în legătură cu exporturile de arme. Atâta timp cât circumstanţele exacte ale morţii lui Jamal Khashoggi nu vor fi lămurite, “nu-mi pot imagina că există o bază pozitivă în rândul guvernului german pentru a aproba exporturile de arme către Arabia Saudită”, a declarat el la postul naţional de televiziune ARD, potrivit Agerpres. În acest an, Germania a autorizat din ianuarie până la sfârşitul lui septembrie 416,4 milioane de euro exporturi de arme spre Arabia Saudită, pe primul loc aflându-se, totuşi, Algeria cu 741,3 milioane de euro.

De la instalarea, în martie, a noului guvern de coaliţie condus de Angela Merkel alcătuit din conservatori şi social-democraţi, valoarea exporturilor de arme spre Arabia Saudită se ridică la 254 de milioane de euro, fapt ce provoacă tensiuni la nivelul executivului. Acordul de coaliţie prevede oprirea vânzărilor de arme către ţările implicate în conflicte militare, cum este cazul cu Arabia Saudită în Yemen. Unda verde dată exporturilor către Riad a condus la proteste din partea social-democraţilor. Vânzările au inclus în special sisteme de supraveghere radar pentru artilerie. Cazul dispariţiei lui Jamal Khashoggi, exilat din 2017 în Statele Unite după ce a căzut în dizgraţie pe lângă puterea saudită, a lansat din nou dezbaterea în Germania pe tema reexaminării nivelului relaţiilor bilaterale dintre Riad şi Berlin. Angela Merkel a avertizat duminică seară că pe plan internaţional se vor purta “discuţii” privind un “răspuns” la acest caz.

 

Relaţia Washington-Riad va supravieţui acestui incident.  (Adel al-Jubeir)

Ministrul de externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a declarat duminică, într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News, că uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi în interiorul consulatului saudit în Istanbul a fost “o greşeală imensă şi gravă” şi a promis familiei ziaristului că persoanele răspunzătoare vor fi pedepsite, transmit Reuters, dpa şi AFP.

Relaţia Washington-Riad va supravieţui acestui incident, a mai menţionat Al-Jubeir din Riad, şi a dat asigurări că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman nu a fost informat despre operaţiune, care nu a fost autorizată de putere. Regele Salman, a adăugat Al-Jubeir, “este hotărât” ca cei responsabili de moartea jurnalistului “să dea socoteală”.

“A fost făcută în mod evident o greşeală imensă şi ceea ce a agravat greşeala a fost tentativa de a o muşamaliza. Acest fapt este inacceptabil pentru orice guvernare. Aceste lucruri se întâmplă din nefericire”, a adăugat Al-Jubeir.

Întrebat unde se află cadavrul şi dacă a fost tranşat, Al-Jubeir s-a limitat să spună că “lucrăm la asta” cu Turcia. “Nu suntem un guvern autoritar, suntem o monarhie”, a insistat el, care a calificat moartea lui Khashoggi “un act criminal” şi o “aberaţie”.

Al-Jubeir a spus că autorităţile saudite nu cunosc detalii legate de modul în care a fost ucis Khashoggi în interiorul consulatului sau unde se află cadavrul acestuia. El a declarat la Fox News că Jamal Khashoggi a fost abordat de “echipa de securitate saudită” atunci când a intrat în consulat şi mărturia agenţilor saudiţi în legătură cu ceea ce s-a întâmplat după aceea diferă de informaţiile furnizate de oficialităţile turce, fapt ce a determinat autorităţile saudite să înceapă o anchetă.

“A fost ucis în interiorul consulatului. Nu cunoaştem în detaliu cum anume (a fost ucis). Nu ştim unde este cadavrul. Suntem hotărâţi să nu lăsăm nicio piatră neîntoarsă… Suntem hotărâţi să-i pedepsim pe cei răspunzători de această crimă”, a insistat şeful diplomaţiei saudite, potrivit Reuters.

Jubeir este primul dintre înalţii demnitari saudiţi care a făcut o declaraţie oficială pe această temă, după ce sâmbătă saudiţii au recunoscut că Jamal Khashoggi nu mai este în viaţă. Saudiţii au furnizat versiuni diferite ale circumstanţelor morţii lui Khashoggi. Prinţul moştenitor a respins orice fel de implicare în moartea jurnalistului.