Update articol:
”Banking Forum Online by Financial Intelligence”

Sebastian Bodu: “Digitalizarea ANAF este cel mai bun lucru care i se întâmplă acestei instituții pentru că a fost Cenușăreasa sistemului public”

Bodu: Agenția de rating Standard&Poor’s a spus clar că dacă majorăm pensiile ne va downgrada, ceea ce înseamnă că intri în junk

Digitalizarea ANAF este cel mai bun lucru care i se întâmplă acestei instituții pentru că a fost Cenușăreasa sistemului public, a declarat Sebastian Bodu, Consilier de stat, Cancelaria Prim-ministrului, la ”Banking Forum Online by Financial Intelligence”. Domnia sa a explicat: “Deși era instituția care colectează taxele la bugetul de stat era cea care primea cei mai puțini bani. Mereu s-a ignorat această problemă, ceea ce a dus la ratări ale unor oportunități de a colecta taxele și impozitele, deoarece digitalizarea este esențială.

Nici o inspecție  fiscală serioasă nu se poate derula fără un sistem digital care să îți dea niște parametri pe baza cărora se face inspecția. Inspecția fiscală nu se face după ureche, ai nevoie de niște indicatori de risc, pe industrii. Nu ai cum să colectezi corect creanțele bugetare dacă nu ai parametri de stabilire a acestor indicatori pe care ți-i poate da doar un sistem informatic.

Mai avem un lucru bun care se întâmplă la ANAF – să trece ponderea de pe controlul inopinat  și antifraudă pe inspecția fiscală. Controlul inopinat și antifraudă este consumator de resurse și neaducător de venituri la bugetul de stat. Controlul antifraudă trebuie să fie doar o parte a inspecției fiscale și s-a început să se treacă antifrauda în cadrul direcției de Inspecție Fiscală.

Inspectorul Antifraudă trebuie să fie în primul rând un bun specialist în Inspecție Fiscală care să știe și control inopinat și antifraudă și nu doar control inopinat, pentru că nu este fiscalitatem ci miliție. Acest lucru se întâmplă din fericire și sper să continue astfel încât antifrauda să devină o simplă specializare a Inspecției Fiscale și să nu fie o chestie de sine stătătoare”.

Potrivit lui Sebastian Bodu, majorarea pensiilor cu 40% este imposibilă și nu numai din cauza pandemiei: “Oricum era imposibilă. Dar acum este cu atât mai mult imposibilă când suntem în pandemie.

Agenția de rating Standard&Poor’s a spus clar că dacă majorăm pensiile ne va downgrada, ceea ce înseamnă că intri în junk, ești nefinantabil, nu te mai finanțează nimeni  sau te finanțează la niște costuri foarte mari. Va fi o problemă de finanțare și va trebui să intri în acord cu FMI. Opoziția dă semnale ciudate, pe de o parte strigă că nu ar trebui să intrăm în acord cu FMI, pe de altă parte, acum o săptămână zicea că de ce nu accesăm nu știu ce program al FMI pentru pandemie . Dar acel program este destinat statelor slabe, cu un rating mai slab ca al nostru. Dacă accesezi acel program, automat intri într-o altă categorie de rating și ai alte probleme. De asta nu îl accesăm noi. În plus suma este și modică”.

Referitor la relația cu sistemul bancar, Sebastian Bodu, Consilier de stat, Cancelaria Prim-ministrului, a declarat: “Toate instituțiile statului și toți actorii privați trebuie să găsească împreună soluții care să vină în sprijinul oamenilor de afaceri, al contribuabililor.

Pe lângă programele IMM Invest sau IMM Leasing, am aplicat măsuri pe partea fiscală prin care am amânat plata unor taxe și impozite, am suspendat termene de prescripție, am suspendat termene de plată, am suspendat dobânzi și penalități, ceea ce poate fi  un cerc vicios pentru că intrăm într-un impact pe buget, pe încasări. Dar, din fericire, soluția de a acorda stimulente celor care plătesc în termen a dus la o încasare a unor creanțe la care nu prea ne așteptam. Totuși s-a întâmplat. Astfel că avem un trimestru cu încasări în cadrul programului, ceea ce este extraordinar, date fiind actualele condiții”.

Potrivit lui Sebastian Bodu, până când nu va apărea vaccinul anti-COVID nu se va putea miza pe o revenire a economiei. Domnia sa crede că este nevoie de un stimul moral care să îți dea speranța că lucrurile se vor îmbunătăți.

Sebastian Bodu a spus: “Investitorii sunt foarte sensibili la aceste lucruri și până când nu va exista siguranța că lucrurile vor reveni la normal, va persista acest pesimism. În valul 1 de pandemie am avut niște scăderi groaznice pe bursă, acum nu mai sunt aceste scăderi, așteptăm vaccinul și asta îmi dă o speranță de optimism. Chiar și astăzi bursele au deschis în creștere, în condițiile în care am avut o mică  sincopă cu infectarea președintelui Trump, dar și-au revenit .

Eu am un optimism moderat. Ne trebuie o speranță că lucrurile vor reveni la normal”.

BVB | Știri BVB

Turbo Certificates on Natural Gas Future (RBNAGTL2) (04/12/2023)

Notificare Raiffeisen Bank International AG referitoare la certificatul RBNAGTL2

Sphera Franchise Group (SFG) (04/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB TLV TURBO LONG 11.5999995/1.7859/1.8290 (EBTLVTL4) (04/12/2023)

Reluare tranzactionare - ora 16:55 - Notificare Erste Group Bank AG suspendare limita variatie

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (04/12/2023)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 27-29.11.2023