Update articol:
FORUMUL PIETEI DE CAPITAL

Sebastian Burduja: Dorim simplificarea impozitării pentru investitori; Ne gândim la reținerea la sursă și premierea deținerilor pentru un timp mai îndelungat – VIDEO

sebastian burduja

Sebastian BURDUJA, Vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților, a anunțat, în cadrul FORUMULUI PIEȚEI DE CAPITAL organizat de Financial Intelligence, că lucrează, împreună cu actori din piața de capital, la un proiect de simplificare a impozitării pentru investitori, prin reținerea la sursă și premierea deținerilor pentru un timp mai îndelungat.

Domnia sa a spus: “Vrem să premiem deținerile pe un orizont de timp mai îndelungat, ne gândim, de exemplu, la un 3% pentru deținerile de sub un an și 1% pentru deținerile peste un an. Este o propunere în lucru, o lansez public aici și aștept să îmi dați feedback și, într-un timp foarte scurt, să putem să mergem cu ea în Parlament”.

Deputatul spune că speră să convingă și Ministerul Finanțelor să dea un aviz favorabil, demonstrând că impactul bugetar este unul pozitiv, iar măsura ar avea și alte efecte economice indirecte importante.

Sebastian Burduja a spus: “Lucrăm la forma finală a expunerii de motive, textul legislativ există, el este agreat prin efortul jucătorilor din piață, meritul este al pieței, al oamenilor care s-au organizat și au venit către noi cu această soluție.

Lucrăm să avem ultimele date pe aceste dețineri, câte s-ar încadra la peste un an, câte la sub un an, ca să putem face un model economic concret și să demonstrăm un impact bugetar pozitiv. Asta ar asigura și un punct de vedere favorabil din partea Ministerului de Finanțe, dar indiferent de ce punct de vedere vom avea, aveți garanția că ne vom lupta ca acest proiect să treacă. Probabil termenul de depunere va fi în următoarele câteva săptămâni.“

Sebastian Burduja a mai spus că își dorește un proiect de țară prin care românii să fie educați să investească la bursă: “Aveți în mine personal un susținător declarat al pieței de capital. Am avut șansa să stau 12 ani, să studiez și apoi să lucrez la Washington, într-o țară unde piața de capital este, așa cum ar trebui să fie și în România, motorul principal de creștere economică, de atragere a capitalului, de dezvoltare a companiilor și o cultură națională. Soția mea este americancă. Primul șoc pe care l-am avut în raport cu familia soției a fost că aveau foarte multe economii la bursă.

Am o idee de proiect național, în care să educăm românii să-și investească economiile la bursă. Anul trecut, în pandemie, românii au economisit cu 20% mai mult. În loc să țină banii, pot să investească în companii în care cred, în companii românești, pentru că vorbim de un mecanism de susținere a capitalului autohton.“

Sebastian Burduja a mai spus că listarea companiilor de stat ar asigura o profesionalizare a managementurilor, o transparentizare a activității. El a precizat că PNL dorește, cât mai rapid, abrogadrea legii care interzice listările.

Producția video la FORMUL PIETEI DE CAPITAL a fost asigurată de BOOF Media

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2021)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/10/2021)

Prelungire mandate membri Directorat, numire membru provizoriu CS

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Importanta utilizarii votului prin corespondenta AGA 28.10.2021

IAR SA Brasov (IARV) (21/10/2021)

Schimbare Componentei Consiliului de Administratie