Prețul spot al energiei electrice a fost foarte mare în România, în ultimele zile, de peste 100 de euro/MWh, de circa două ori mai mare decât cel din Germania, potrivit datelor pieței, citate de e-nergia. Se pare că toată zona balcanică este decuplată de piețele din centrul Europei. Prețul de la noi este, de fapt, egal cu cel din Bulgaria și aproape egal cu cel din Grecia. Ministrul energiei, Sebastian Burduja, ne-a explicat într-un scurt interviu de unde apare diferența de preț pe PZU între noi și țările din Vestul Europei.
Domnule ministru Sebastian Burduja, de unde apare diferența de preț pe PZU între noi și țările din Vestul Europei?
Sebastian Burduja: Sunt mai multe cauze. Piața maghiară de energie s-a decuplat de piața Europei de Sud-Est prin întreruperi și reduceri ale capacității nete de transfer din Ungaria. Astfel, piața regională s-a decuplat practic, iar capacitatea netă de transfer dintre Ungaria și țările vecine (Serbia, România) a fost redusă semnificativ din cauza reparațiilor la un element al rețelei de transport din apropierea uzinei Paks.
Una dintre unitățile nucleare de 500 MW ale centralei Paks a fost, de asemenea, oprită, întreruperea fiind așteptată să dureze până pe 9 iunie. Indisponibilitatea unui cablu cheie de transmisie de 400 kV, responsabil pentru transportul fluxurilor de la vest la estul Ungariei, precum și de la vest la sud a Europei, a cauzat congestionarea rețelei în țările din sud – estul Europei. Între timp, producția scăzută de energie eoliană în România, Bulgaria și Grecia a generat diferențe de preț pe PZU între aceste țări și țările din Vest.
Cum vedeți aceste evenimente din perspectiva României?
Sebastian Burduja: Aceste evenimente ne dovedesc încă o dată importanța cuplării României la piața europeană, cât și nevoia de investiții accelerate în producerea de energie regenerabilă în țara noastră. Sursele de energie eoliană și fotovoltaică generează energie ieftină și curată. Vreau să știți că la Ministerul Energiei am accelerat investițiile din Fondul pentru Modernizare și PNRR. Din PNRR am finanțat capacități de producere energie regenerabilă de peste 1800 MW, iar din Fondul pentru Modernizare avem în acest moment deschis apel de 400 milioane euro pentru realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse eoliene, solare și hidro.