Update articol:

Secretarul Trezoreriei SUA Janet Yellen și vicepremierul Chinei, discuţii despre cooperare și redresare economică

comerţ China SUA Sursa Pixabay
  • Vicepremierul Chinei, Liu He, și secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, au discutat, în cadrul unei convorbiri video, despre modul în care relația economică a celor două țări este „foarte importantă”, potrivit presei de stat din China.

  • Yellen a vorbit despre planurile lui Biden de a „sprijini o continuă redresare economică puternică și importanța cooperării în domenii care sunt în interesul SUA”, a declarat Trezoreria.

  • Săptămâna trecută, Liu a vorbit cu reprezentanta comercială a SUA Katherine Tai pentru prima dată de când președintele Joe Biden a preluat funcția.

 

Vicepremierul Chinei Liu He și secretarul Trezoreriei SUA Janet Yellen au vorbit miercuri pentru prima dată de când președintele Joe Biden a preluat funcția, potrivit CNBC. Atât SUA, cât și China au transmis, oficial, spus că cei doi lideri au vorbit despre economie și cooperare și au discutat „sincer” despre probleme care sunt îngrijorătoare.

Yellen a discutat despre planurile administrației Biden de a „sprijini o continuă redresare economică puternică și importanța cooperării în domenii care sunt în interesul SUA”, a declarat Trezoreria într-un comunicat.

Liu și Yellen au convenit că relația economică a celor două țări este „foarte importantă”, a declarat presa de stat chineză, potrivit unei traduceri CNBC. Cei doi  lideri au purtat o discuție amplă asupra situației macroeconomice și a cooperării multilaterale.

Niciuna dintre părți nu a împărtășit detalii suplimentare despre conversație. Cele două mari economii ale lumii au rămas parteneri comerciali apropiați, în ciuda tensiunilor geopolitice.

Dolarul SUA a slăbit, deoarece Banca Centrală a SUA menține ratele dobânzilor scăzute pentru a sprijini recuperarea economiei după pandemia de coronavirus. Parțial, ca rezultat, yuanul chinez este cel mai puternic în fața dolarului în ultimii trei ani. Acest lucru face ca mărfurile chinezești să fie relativ mai scumpe pentru cumpărătorii americani.

Mulți economiști din China sunt, de asemenea, îngrijorați de efectele ireversibile ale cheltuielilor masive ale guvernului SUA menite să susțină creșterea.

Investitorii au pariat pe o recuperare, făcând ca prețurile mărfurilor să crească. Creșterea prețurilor a lovit companiile chineze, determinând guvernul central chinez să anunțe sprijin suplimentar și să contracareze speculațiile pieței.

Mass-media de stat chineză a caracterizat miercuri discuția celor doi lideri ca fiind una care are o atitudine de „respect reciproc”, o expresie pe care Beijingul o folosește adesea atunci când solicită o comunicare mai favorabilă cu SUA. Săptămâna trecută, Liu a vorbit cu reprezentanta comercială a SUA Katherine Tai pentru prima dată de când Biden a preluat funcția.