Update articol:
Raport ASF:

Sectorul bancar și cel energetic rămân cele mai bine reprezentate în topul lichidității bursiere

Pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii ale căror acțiuni au fost tranzacționate la BVB pe piața principală (Regular), la 30 iunie 2019, se situează Banca Transilvania (TLV) care deține o pondere de circa 33% din valoarea totală tranzacționată, potrivit raportului semestrial publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Pe următoarele poziții din acest top s-au clasat BRD – Groupe Société Générale (BRD), Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG) și OMV Petrom (SNP). De asemenea, în cadrul acestui clasament se remarcă și patru din cinci societăți de investiții financiare. Se observă faptul că sectorul bancar și cel energetic rămân cele mai bine reprezentate în topul lichidității bursiere, arată ASF.

În topul emitenților după valoarea tranzacționată pe piața principală (doar acțiuni), primele cinci companii își mențin pozițiile fruntașe de-a lungul ultimelor perioade analizate. Din altă perspectivă, 20 din cei 81 emitenți care au realizat tranzacții pe piața principală în trimestrul analizat au cumulat un total de 98% din valoarea tranzacțiilor efectuate (doar acțiuni).

Pe parcursul primului semestru al anului 2019, pe piața BVB, s-au derulat 332 de tranzacții cu titluri de credit (alte obligațiuni, EUR-BOND și titluri de stat) în valoare de circa 95 milioane lei, în scădere semnificativă față de semestrul I din anul 2018. Numărul tranzacțiilor cu titluri de credit a fost în creștere cu 11% la 30 iunie 2019 comparativ cu finalul primului semestru din 2018. Astfel, valoarea medie tranzacționată în primele șase luni ale anului 2019 (286 mii lei) a fost evident diminuată față de cea din aceeași perioadă a anului precedent (4,89 milioane lei). Cea mai ridicată valoare a tranzacțiilor cu titluri de credit din trimestrul II 2019 a fost de circa 12 milioane lei, fiind înregistrată pe 15 aprilie (tranzacție aferentă obligațiunilor emise de Unicredit Bank (UCB)). Toate obligațiunile de tip EUR-BOND tranzacționate în primul semestru au avut ca emitent Impact Developer&Contractor, cea mai mare valoare tranzacționată fiind de 2,70 milioane lei.

În primul semestru al anului 2019, valoarea tranzacțiilor cu produse structurate a manifestat o reducere de 61% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. De asemenea, numărul tranzacțiilor cu produse structurate s-a diminuat cu 36%. Valoarea medie tranzacționată cu astfel de active financiare a înregistrat un nivel de 2.992 lei/tranzacție în primele șase luni ale anului 2019, în scădere față de 4,889, valoare aferentă primului semestru al anului trecut. Cea mai mare pondere în valoarea totală tranzacționată cu astfel de produse o dețin produsele structurate având ca activ suport un indice bursier, a căror valoare a fost de circa 55 milioane lei, reprezentând 72% din totalul tranzacțiilor.