Update articol:

Şefa BCE Christine Lagarde a confiscat telefoanele mobile ale colegilor săi, pentru a preveni scurgerea de informaţii

Christine Lagarde BCE Sursa foto: Twitter
  • Telefoanele au fost luate înainte de nominalizarea lui Buch ca preşedinte al Consiliului Unic de Supraveghere

  • Lagarde a criticat scurgerea informaţiilor privind prognoza inflației

 

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a confiscat telefoanele mobile ale colegilor săi, la întâlnirea de săptămâna aceasta, și i-a mustrat pentru că au scurs informații esențiale înainte de decizia de politică monetară , au declarat două surse pentru Reuters.

Mișcarea fără precedent este cel mai îndrăzneț pas pe care Lagarde l-a făcut pentru a opri informațiile care ies din Consiliul Guvernatorilor, o problemă care a afectat președinția ei, precum și pe cea a predecesorului ei, Mario Draghi.

Celor 26 de membri ai Consiliului guvernatorilor li s-a spus să-şi predea telefoanele mobile miercuri, în prima zi a reuniunii, în vreme ce factorii de decizie erau pe cale să o aleagă pe Claudia Buch drept principala supraveghetoare bancară a BCE, au spus surse familiare cu chestiunea.

Telefoanele au fost returnate după ce a fost anunţată nominalizarea lui Buch ca preşedinte al Consiliului Unic de Supraveghere, care supraveghează peste o sută dintre cele mai mari bănci ale zonei euro, au adăugat sursele.

Decizia a fost luată deoarece alegerea în 2018 a actualului preşedinte, Andrea Enria, a apărut în presă înainte de lansarea oficială, au precizat sursele. Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze.

Măsura lui Lagarde a venit la o zi după ce Reuters a dezvăluit în exclusivitate că BCE va revizui în urcare o prognoză cheie referitoare la inflaţie, în această săptămână, ceea ce a deschis calea pentru o creştere a ratei dobânzii, joi.

Majoritatea economiştilor şi traderilor se aşteptau ca BCE să menţină dobânzile neschimbate, dar mulţi şi-au schimbat punctul de vedere după ce articoul Reuters a fost publicat marţi seara.

Lagarde a criticat scurgerea de informaţii, la începutul întâlnirii de două zile, critică la care s-au alăturat mai mulţi colegi.

Lagarde a moştenit de la Mario Draghi un Consiliu guvernamental divizat, care i-a înstrăinat pe susţinătorii politicii conservatoare din nordul zonei euro în condiţiile unei  politici monetare ultra-uşoare şi unui stil de management abraziv.

Ea a încercat în mod constant să creeze o atmosferă mai armonioasă și mai multe surse sunt de acord că a reușit în mare măsură.

În mod ironic, eforturile ei au fost ajutate de o inflație dureros de ridicată din ultimii doi ani, care a redus spațiul de disidență și a forțat efectiv BCE să se lanseze într-o serie de majorări ale ratelor dobânzii. Dar, pe măsură ce costurile de împrumut au crescut, mai mulți factori de decizie și-au exprimat rezerve cu privire la noi creșteri, au spus sursele.

Doamna Lagarde a spus joi că cea mai recentă creștere a fost susținută de „o majoritate solidă a guvernanților”, în comparație cu majoritatea absolută pentru creșterea anterioară din iulie și un „consens foarte, foarte larg” cu o lună mai devreme.

Lagarde nu a ignorat niciun efort în încercarea de a-şi uni colegii. La câteva săptămâni de la începutul mandatului ei, în 2019, ea i-a adunat la un castel de munte german, unde Lagarde s-a angajat să petreacă mai mult timp ascultându-i şi să nu ia decizii înainte ca factorii de decizie să fi intervenit, aşa cum Draghi a fost adesea acuzat că face.

În schimb, ea a cerut guvernatorilor să înceteze să arunce la gunoi deciziile de politică odată luate, să ţină disputele interne departe de mass-media şi să-şi pună telefoanele deoparte în timp ce colegii lor vorbesc.

Ea a stabilit, de asemenea, recomandări informale, anul trecut, impunând colegilor să prezinte publicului punctul de vedere majoritar după deciziile de politică ale BCE, care sunt publicate joi, şi să păstreze opiniile ”personale” până lunea următoare.

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (25/09/2023)

TTS a fost nominalizata pentru "European Small & Mid-Cap Awards 2023"

VES SA (VESY) (22/09/2023)

Retragerea dintr-o activitate principala

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/09/2023)

Completarea Convocatorului AGEA din 09/10 octombrie 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (22/09/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.