Update articol:

Șefa FMI spune că intâlnirea Biden-Xi este un semnal important pentru cooperarea lumii – Reuters

President Joe Biden hosts a bilateral meeting with President of the People’s Republic of China Xi Jinping, Wednesday, November 15, 2023, at the Filoli Estate in Woodside, California.(Official White House Photo by Adam Schultz)

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat vineri că întâlnirea de săptămâna aceasta dintre președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping este un semnal extrem de necesar că lumea trebuie să coopereze mai mult, potrivit Reuters.

„Trimite un semnal către restul lumii că trebuie să găsim modalități de a coopera în acele provocări în care nicio țară singură nu poate reuși”, a declarat Georgieva pentru Reuters într-un interviu în marja summitului de cooperare economică Asia-Pacific.

Întâlnirea Biden-Xi este „importantă într-un moment în care fragmentarea geoeconomică s-a adâncit, cu consecințe negative asupra perspectivelor de accelerare a creșterii”, a spus Georgieva.

Biden și Xi au convenit miercuri să deschidă o linie prezidențială de comunicare, să reia discuţiile dintre militari și să lucreze pentru a reduce producția de fentanil, arătând un progres tangibil în primele discuții față în față după un an.

Întâlnirea nu a modificat o gamă tot mai mare de restricții comerciale și de investiții determinate de securitatea națională între cele două mari economii ale lumii, dar Georgieva a spus că reluarea comunicării este importantă într-un moment foarte incert pentru economia globală.

Georgieva a spus că “dezghețul” dintre SUA și China a avut un efect pozitiv asupra liderilor la summitul APEC, unde concluzia cheie a fost că „spiritul de cooperare este evident mai puternic. Și lumea are nevoie de el”.

Georgieva a spus că relansarea relațiilor de comunicare dintre SUA și China va contribui, de asemenea, la stimularea cooperării cu privire la provocările globale, în special la schimbările climatice, conferința COP28 privind schimbările climatice urmând să înceapă la sfârșitul lunii noiembrie.

Angajamentul dintre SUA și China va fi, de asemenea, un factor important în negocierile privind reforma Organizației Mondiale a Comerțului, inclusiv restabilirea sistemului său de soluționare a diferendelor. Miniștrii OMC urmează să se întâlnească în februarie în Emiratele Arabe Unite.

IMPACTUL RĂZBOIULUI DIN GAZA

Războiul Israelului împotriva Hamas continuă să fie „devastator” pentru populația și economia din Gaza, cu „impact sever” asupra economiei Cisiordaniei, a mai spus Georgieva.

De asemenea, pune presiune asupra economiilor vecine din Egipt, Liban și Iordania, care se confruntă cu turism redus și costuri mai mari ale gazului, a spus ea.

Israelul, de asemenea, va avea o încetinire economică, deoarece aproape 8% din forța de muncă a fost redirecționată către serviciul militar, a spus ea.

Pentru Egipt, FMI „se gândește serios” la o posibilă creștere a programului de împrumut de 3 miliarde de dolari al țării din cauza dificultăților economice generate de războiul Israel-Hamas. O echipă a personalului FMI organizează în prezent consultări virtuale cu autoritățile egiptene cu privire la program.

Războiul Israel-Hamas a avut „un impact foarte, foarte limitat” asupra economiei globale, deoarece o creștere inițială a prețurilor la energie nu a fost susținută, dar efectele ar putea crește dacă există un „accident” care extinde conflictul sau se prelungește, a spus Georgieva.

“Deja vedem impactul antisemitismului și islamofobiei ridicându-și capetele urâte în toată lumea. Cu cât acest război se termină mai devreme, cu atât mai bine”, a spus ea.

REFORME PENTRU ACŢIONARII FMI 

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat în timpul întâlnirilor de săptămâna trecută cu omologul său chinez că un rezultat cheie al angajamentului economic dintre SUA și China a fost sprijinul Beijingului pentru o creștere cu 50% a resurselor FMI bazate pe cote, fără o creștere imediată a acțiunilor pentru China.

Georgieva a spus că este important ca FMI să înceapă rapid să-și reînnoiască formula de acționariat pentru a spori reprezentarea economiilor în curs de dezvoltare cu creștere rapidă: „Lumea are nevoie de un FMI care să fie puternic financiar și care este, de asemenea, legitim”.