Interesele comerciale de peste hotare ale lui Hunter Biden s-au extins atât în România, cât și în China și Ucraina, iar americanii se pot aștepta să afle mai multe „în zilele următoare”, a sugerat luni șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, în „The Evening Edit” de la Fox Business Network.
Se așteaptă ca Wall Street Journal să publice un articol săptămâna aceasta despre relațiile lui Hunter Biden, dar nu a fost clar dacă la asta s-a referit Meadows.
Meadows a spus: “Joe Biden nu vrea să răspundă la întrebările critice, ce știa despre corupția lui Hunter Biden – presupuse activități corupte, ce știa despre interferență. Știți, mi se pare fascinant faptul că unii dintre banii care par să vină către familia Biden provin în mare parte din România, din Ucraina și din China, chiar cele trei țări în care Joe Biden a fost trimis special.”
Realizatorul emisiunii a întrebat: “Ați vrut să spuneți Rusia și nu România? Rusia, Ucraina și China sunt acuzațiile despre traficul de influență al lui Hunter Biden. Este România noua țară?”
Meadows a răspuns: “De fapt am menționat România. Deci, cred că în zilele viitoare veți vedea și o conexiune românească.”
Șeful de cabinet a adăugat că Joe Biden, acum nominalizat la funcția de preşedinte din partea democraţilor, va avea „multe explicații de dat”.
Joe Biden a refuzat în repetate rânduri să discute despre afacerile fiului său în străinătate.
Fox News anunţa în mari 2019, citând cotidianul The New York Times, că Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte american Joseph Biden, ar fi colaborat la un moment dat cu omul de afaceri român Gabriel Popoviciu, care a fost condamnat pentru fapte de corupție.
Se pare că Hunter Biden fusese consilierul omului de afaceri Puiu Popoviciu, cel care a fost anchetat și apoi condamnat la închisoare într-un uriaș dosar de corupție. Deși a primit șapte ani de închisoare printr-o sentință definitivă pronunțată în 2017, Puiu Popoviciu n-a executat încă nicio zi din pedeapsă.
În august 2018, Rudy Giuliani a semnat o scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis în care spunea că în lupta anticorupție din România există niște derapaje, că se comit niște abuzuri și se plângea de felul în care lucrează DNA, scrie digi24.ro . Aceasta, în condițiile în care Departamentul de Stat al SUA avea o poziție total diferită și susținea eforturile anticorupție din România.
După cum a declarat John Solomon de la publicaţia Hill, citat de zerohedge.com, Hunter Biden a fost plătit cu 166.000 de dolari pe lună pentru a se instala în bordul Burisma din primăvara anului 2014 până în toamna anului 2015.
Peter Schweizer a spus: „Fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, a avut o mare afacere în Ucraina, in care a fost implicată o companie energetică numită Burisma, o organizație foarte coruptă condusă de un oligarh pe nume Mykola Zlochevsky, care este foarte aproape de liderul pro-rus Viktor Ianukovici. Există tot felul de întrebări și implicații. Există o componentă rusă în această afacere, din cauză că Burisma este o companie atât de coruptă? (…). Consecința este că Joe Biden a fost persoana cheie a administrației Obama în ceea ce privește politica față de Ucraina. Acesta a îndreptat 1,8 miliarde de dolari ajutor guvernamental american către Ucraina, în timp ce fiul lui făcea parte dintr-o înțelegere cu această companie energetică – pe care am reușit să o urmărim pentru o perioadă de doar 14 luni – unde a fost plătit cu 3,1 milioane de dolari”.
Schweizer a subliniat: „Este suficient să spunem că Hunter Biden nu are nici o experienţă în Ucraina sau în politica energetică. Nu există nici o explicație legitimă în ceea ce privește motivul pentru care a primit această funcţie în Burisma Holdings, altul decât faptul că tatăl său a fost responsabil pentru trimiterea banilor guvernamentali americani în Ucraina”.
De asemenea, Joe Biden ar fi amenințat că va arunca Ucraina în faliment dacă procurorul său de rang înalt, generalul Viktor Shokin, nu va fi concediat imediat, potrivit lui John Solomon de la The Hill. Se pare că Shokin derula o anchetă la Burisma.
The Hill scrie: „Cu cuvintele sale, în faţa camerelor, Biden a descris modul în care l-a amenințat pe președintele ucrainean Petro Poroșenko, în martie 2016, că administrația Obama retrage 1 miliard de dolari din împrumutul american, ducând fosta republică sovietică în faliment, dacă procurorul general Viktor Shokin nu va fi concediat”.
„Eu am spus: «Nu veți obține miliardul», voi pleca aici. M-am uitat la ei și am spus: «Plec în șase ore. Dacă procurorul nu este concediat, nu primești banii»”, s-a lăudat Biden, reamintind conversația cu Poroșenko.
„Ei bine, nenorocitul (son of a bitch) a fost concediat și au pus pe loc pe cineva care era puternic în acea perioadă”, a declarat Biden la evenimentul Consiliului pentru Relații Externe, insistând în același timp că fostul președinte Obama a fost implicat în amenințare.
Potrivit The Hill, procurorul care a fost concediat a condus o anchetă vastă de corupție față de compania Burisma Holdings, care l-a angajat pe fiul mai mic al lui Biden, Hunter, ca membru al consiliului de administrație. Înregistrările bancare americane arată că firma americană a lui Hunter Biden, Rosemont Seneca Partners LLC, a primit transferuri regulate într-unul din conturile sale – de obicei peste 166.000 de dolari pe lună – din Burisma din primăvara anului 2014 până în toamna anului 2015, într-o perioadă în care vicepreședintele Biden a fost principalul oficial american care se ocupa de Ucraina și relațiile sale tensionate cu Rusia.
John Solomon de la The Hill: Dosarul oficial al procurorului pentru ancheta Burisma – care mi-a fost împărtășit de oficialii ucraineni de rang înalt – arată că procurorii îl identifică pe Hunter Biden, partenerul de afaceri Devon Archer și firma lor, Rosemont Seneca, ca potențiali beneficiari de bani.
Se pare că Shokin, înainte de a fi concediat, avea în vedere interogatorii și alte proceduri de investigare a criminalității pentru toți membrii consiliului Burisma inclusiv pentru Hunter Biden.
William Russo, purtător de cuvânt al lui Joe Biden și Hunter Biden, nu a răspuns la emailurile transmise de reporterul The Hill pentru comentarii. Numărul de telefon de la Rosemont Seneca Partners LLC din Washington nu mai era în serviciu.
Conform The Hill, Ambasada SUA din Kiev, care a coordonat activitatea lui Biden în Ucraina, a discutat public, în mod repetat, despre cazul procurorului general împotriva lui Burisma.
Activitatea de investigaţie a procurorului general Viktor Shokin asupra Burisma s-au axat pe trei anchte separate, care au încetat brusc odată ce Shokin a fost concediat. Cel mai important dintre cazurile Burisma a fost transferat către o agenție ucraineană, foarte apropiată de Ambasada SUA la Kiev, cunoscut sub numele de Biroul Național Anticorupție a Ucrainei (Nabu). NABU a închis acest caz, iar un al doilea caz care implica presupuse transferuri necorespunzătoare de bani la Londra a fost abandonat atunci când oficialii ucraineni nu au reușit să depună documentele necesare până la termenul stabilit.