Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a declarat joi că infracţiunile de corupţie s-au înmulţit în perioada pandemiei, deoarece există persoane cu funcţii importante în statul român care profită de situaţiile de criză şi “încearcă să se îmbogăţească pe seama suferinţei cetăţenilor”.
“În ultimii doi ani, începând cu martie 2020, am constatat că în pandemie, ca şi în alte situaţii de criză, infracţiunile de corupţie şi cele asimilate infracţiunilor de corupţie se înmulţesc, deoarece există persoane cu funcţii importante în statul român care profită de aceste situaţii şi încearcă să se îmbogăţească pe seama suferinţei cetăţenilor”, a spus Bologa, la prezentarea bilanţului activităţii DNA pe anul 2021, potrivit Agerpres.
Crin Bologa a explicat faptul că, de la declararea stării de urgenţă în martie 2020, la DNA au fost înregistrate 175 de dosare având ca obiect infracţiuni legate de pandemia de COVID-19.
Dintre acestea, în anul 2021 au fost soluţionate 27 de dosare, din care în şapte dosare privind 19 inculpaţi s-a dispus sesizarea instanţelor de judecată prin trei rechizitorii şi patru acorduri de recunoaşterea vinovăţiei.
“În prezent, mai avem în lucru 89 de astfel de dosare. În aceste dosare avem puse sub acuzare zeci de persoane, faţă de unele dintre acestea fiind luate şi măsuri preventive. Noi acordăm o atenţie deosebită acestor dosare, unele sunt soluţionate mai simplu, cum ar fi corupţia legată de vaccinarea la chiuvetă, în altele, cum ar fi achiziţiile publice de aparatură din ţări îndepărtate – Turcia, China, Coreea de Sud, avem mult de lucru, avem comisii rogatorii pe rol şi aşteptăm să primim documente din aceste state”, a mai spus Bologa.
- Crin Bologa: Peste 220 de persoane cu funcţii importante au fost trimise în judecată în anul 2021
Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a afirmat, joi, că peste 220 de persoane cu funcţii importante în statul român au fost trimise în judecată în 2021, în creştere faţă de anul 2020.
“Persoane cu funcţii de conducere sau alte funcţii importante trimise în judecată. 223 de persoane cu funcţii importante, faţă de 160 în 2020 şi 140 în 2019. Din cele 223 de persoane cu funcţii importante, 18 au avut calitatea de demnitar. Faptele care au fost reţinute în sarcina acestor persoane au fost săvârşite în exercitarea funcţiei. A fost trimis în judecată un fost premier, pentru fapte de corupţie săvârşite în calitatea de premier, un preşedinte al Camerei Deputaţilor şi şef al celui mai important partid la momentul respectiv din România. Au avut trimişi membri ai Parlamentului – senatori şi deputaţi, doi miniştri ai sănătăţii, secretari de stat, subsecretari de stat, prefecţi, preşedinţi de consiliu judeţean, primari, poliţişti, doi preşedinţi CNAS, cu precizarea că aceştia sunt asimilaţi secretarilor de stat, deci sunt demnitari”, a declarat Crin Bologa, la prezentarea raportului de activitate a Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe anul 2021.
- Bologa: Prejudiciul total din dosarele aflate în lucru la DNA se ridică la 1,7 miliarde euro
Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a anunţat, joi, că prejudiciul total în dosarele aflate în prezent în lucru se ridică la aproximativ 1,7 miliarde euro, iar procurorii anticorupţie au reuşit să recupereze 42 milioane euro.
“Un scop important al activităţii noastre este recuperarea prejudiciilor din infracţiunile de competenţa noastră. Pentru prima dată, am introdus un element important în analiza activităţii noastre şi anume o estimare a prejudiciului cercetat în prezent în dosarele de pe rolul DNA. Am estimat acest prejudiciu în jur de 1,7 miliarde euro, prejudiciu estimat în dosarele pe care noi le avem în prezent în lucru. De precizat că aceste prejudicii le avem în dosarele (…) în care infracţiunile sunt asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru că avem separat dosarele care au ca obiect infracţiuni de corupţie propriu-zise de dare şi luare de mită, dar unde nu avem prejudicii”, a declarat Bologa, cu ocazia prezentării bilanţului activităţii DNA pe anul 2021.
El a adăugat că procurorii au reuşit să recupereze 42 de milioane euro reprezentând prejudicii în dosarele de corupţie, iar separat a fost pus sechestru şi s-au trimis în instanţe dosare în care prejudiciile se ridică la 144 milioane euro.
“Am constatat că, în cursul urmăririi penale, am recuperat prejudicii de peste 42 de milioane de euro. Comparaţi cu faptul că DNA are un buget de 44 milioane de euro şi noi numai în cursul urmăririi penale am recuperat 42 de milioane de euro. Am pus sechestru şi am trimis în instanţe dosare în care prejudiciile se ridică la peste 144 milioane euro, peste cele deja recuperate”, a explicat şeful DNA.