Jerome Powell, guvernatorul Băncii Federal Reserve-Fed, spune că membrii Fed ar trebui să vorbească simplu, “fără a utiliza jargonul economic”, ca să câştige încrederea publicului, potrivit AFP.
Acesta a mai spus, ieri, că şi-a folosit primul an ca preşedinte FED pentru a se asigura că banca centrală merită încrederea poporului american, mai ales într-o perioadă în care oamenii îşi pierd credinţa în instituţiile mari. Powell a recunoscut că, în momentul de față, “ne luptăm împotriva curentului”, într-un efort de a restabili încrederea publicului în instituții mari precum Fed.
https://www.federalreserve.gov/conferences/chairman-powell-teacher-town-hall-2019.htm
“Trebuie să facem eforturi pentru a comunica în aşa fel încât să nu cădem în jargonul economic şi să putem fi înţeleşi de orice persoană interesată. Acest lucru este posibil”, a declarat şeful Fed, la o întâlnire cu profesorii de liceu.
Jerome Powell a spus: “Trebuie să explicăm publicului, Congresului, presei ceea ce am făcut şi de ce am făcut. Băncile Centrale nu au fost transparente în trecut şi am realizat că politica monetară ar meRge mai bine dacă publicul ar înţelege. Acum încercăm să fim cât se poate de transparenţi”.
Jerome Powell a adăugat că acest efort de a explica, în condiţiile în care Federal Reserve era odată “foarte misterioasă”, este valabil pentru a atrage atenţia atât a publicului larg, cât şi a “membrilor Congresului care supervizează Fed”.
“Trebuie să încercăm să câştigăm şi să merităm încrederea poporului american în instituţia noastră… pentru ca acesta să ştie că lucrăm în numele său şi într-o manieră apolitică pentru a susţine economia”, a insistat Jerome Powell, adăugând că există o tendinţă la nivel mondial de pierdere a încrederii în marile instituţii.
“Luptăm împotriva acestui lucru în fiecare zi”, a adăugat Powell, în faţa profesorilor de liceu, care s-au reunit la sediul Băncii Centrale americane.
Acum cîteva luni, guvernatorul BNR Mugur Isărescu anunţa că reputaţia sistemelor bancare e la cote scăzute în toată lumea, impunându-se ca bancherii să înceapă să-şi educe clienţii: ”Apar aspecte noi- onestitate, onorabilitate, refacerea încrederii şi reputaţia băncilor. Nu doar în România, ci în toată lumea, reputaţia sistemelor bancare e la cote scăzute. S-au făcut şi greşeli. Într-un anume fel priveşti lucrurile când eşti sus şi altfel când eşti jos. Nu suntem într-un punct de glorie ci într-o perioadă de regres a reputaţiei şi încrederii”.
De asemenea, la începutul anului, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, declara, la rândul său, că băncile ar trebui să fie mai active în media şi să explice cum funcţionează o bancă, ce înseamnă provizioane şi ce înseamnă profit pentru o bancă.