Update articol:

Şeful Fed: Înăsprirea politicii monetare va afecta gospodăriile şi companiile

powell_jerome_060512_8x10 Jerome Powell

Economia SUA va avea nevoie e o înăsprire a politicii monetare “pentru o perioadă”, înainte ca inflaţia să fie sub control, un fapt care ar putea însemna o creştere mai lentă, o piaţă mai slabă a forţei de muncă şi “unele dureri” pentru gospodării şi companii, a afirmat vineri preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, avertizând că nu există o cură rapidă pentru contracararea creşterii rapide a preţurilor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

“Reducerea inflaţiei va necesita probabil o perioadă îndelungată în care creşterea ar fi mai redusă decât de obicei. Mai mult, va fi probabil şi o slăbire a pieţei forţei de muncă. Deşi ratele mai ridicate ale dobânzilor, creşterea mai lentă şi o piaţă mai slabă a forţei de muncă vor reduce inflaţia, ele vor aduce şi unele dureri gospodăriilor şi companiilor”, a declarat Powell în discursul pregătit pentru reuniunea bancară de la Jackson Hole, Wyoming, SUA.

El a adăugat: “Acestea sunt, din păcate, costurile reducerii inflaţiei. Dar eşecul restabilirii stabilităţii preţurilor ar însemna suferinţe şi mai mari”.

Unii investitori anticipează că Fed va renunţa la majorarea dobânzilor dacă rata şomajului creşte prea rapid, iau unii estimează chiar că ar putea avea loc o reduceri ale dobânzii anul viitor.

Unii oficiali au indicat că nici în cazul unei recesiuni nu vor renunţa la majorarea dobânzilor dacă dacă preţurile nu se îndreaptă convingător spre ţinta Fed de 2%.

Powell nu a dat indicii privind nivelul majorării dobânzii, înainte ca Fed să încheie acest tip de politică monetară.

“Datele economice ne fac să fim prudenţi în privinţa unei relaxări premature a politicii monetare. Trebuie să menţinem această politică până rezolvăm toate problemele”, a afirmat preşedintele Rezervei Federale a SUA.

El nu a estimat ce decizii va lua Fed la reuniunea din 20-321 septembrie. Analiştii se aşteaptă la o majorare a dobânzii în septembrie de 50 de puncte de bază, ori de 75 de puncte de bază.

În 15 iunie, Rezerva Federală a SUA a majorat cu 0,75 puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere începând din 1994, pentru a contracara inflaţia ridicată. În 27 iulie, Fed a majorat din nou rata dobânzii, la un interval cuprins între 2,25% şi 2,50%, şi a anunţat că va continua înăsprirea politicii monetare.

Decizia privind nivelul majorării dobânzii “va depinde în totalitate de noile date privind şomajul şi inflaţia şi de evoluţia perspectivelor economice”, a declarat Powell.

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/11/2022)

Completarea Convocatorului AGEA, convocata pentru data de 15/16 decembrie 2022

SOCEP S.A. (SOCP) (28/11/2022)

Plata dividend conform Hotarare AGOA 27.09.2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022