Update articol:

Șeful MI5 din Marea Britanie: Feriți-vă de agenții ruși și chinezi

  • Amenințarea pentru Marea Britanie din partea statelor ostile ar putea fi la fel de rea ca terorismul, spune șeful MI5
  • Ken McCallum spune că publicul ar trebui să fie atent la amenințarea din partea Chinei și a Rusiei

 

Un spion de top din Marea Britanie avertizează populația să trateze amenințarea spionajului din Rusia și China la fel de vigilent ca terorismul, avertizând că spionii străini caută să fure tehnologie, să semene discordie și să atace infrastructura, potrivit Reuters.

Atacurile din 11 septembrie asupra Statelor Unite în urmă cu aproape 20 de ani au făcut din combaterea terorismului cea mai mare prioritate pentru agențiile de informații occidentale, cu resurse vaste axate pe amenințarea militanților din țară și din străinătate.

Dar ameninţarea crescândă a Rusiei și Chinei a îndreptat o oarecare atenție a celor mai puternici spioni din Occident către contrainformaţiile de modă veche sau către spionii care urmăresc alți spioni într-un joc constant de-a şoarele şi pisica.

Directorul General al Serviciului de Securitate (MI5), Ken McCallum, a declarat că serviciile secrete britanice au înregistrat 10.000 de abordări deghizate ale spionilor străini care urmăresc să manipuleze oamenii obișnuiți din Marea Britanie.

Consecințele spionajului de către puteri străine pot varia „de la frustrare și neplăceri, până la pierderea mijloacelor de trai, posibil până la pierderea de vieți omenești”, a spus McCallum într-un discurs la sediul MI5 Thames House.

“Trebuie să construim aceeași conștientizare publică și rezistență la amenințările de stat pe care le-am făcut de-a lungul anilor în ceea ce priveşte terorismul”, a mai spus el.

Spionii britanici spun că Rusia şi China au căutat independent să fure date sensibile din punct de vedere comercial și proprietate intelectuală, precum și să se amestece în politică și să semene dezinformare.

Beijingul și Moscova spun că Occidentul este cuprins de o paranoia despre comploturi. Atât Rusia, cât și China neagă că se amestecă în afacerile altor ţări, că vor să fure tehnologie, că fac atacuri cibernetice sau că seamănă discordie.

McCallum, un spion de carieră, a declarat că întreaga țară ar trebui să fie atentă la amenințarea spionajului străin. “Vedem universitățile și cercetătorii geniali din Marea Britanie cărora le-au fost furate sau copiate descoperirile; vedem companiile golite prin pierderea avantajelor la care au lucrat cu atenție ani de zile pentru a-l construi”, a spus el.

‘Profitând de cea mai mică şansă, actori ostili vor scurtcircuita ani de cercetare şi de investiţii britanice. Se întâmplă la scară mare. Şi ne afectează pe toţi. Locuri de muncă în Regatul Unit, servicii publice în Regatul Unit, viitor în Regatul Unit’, a menţionat directorul MI5.

MI5 a început ca un serviciu de contrainformaţii în 1909, concentrându-se mai întâi pe amenințarea Germaniei și apoi, după cel de-al Doilea Război Mondial, concentrându-se pe amenințarea Războiului Rece reprezentată de agenții Uniunii Sovietice.

BVB | Știri BVB

UZTEL S.A. (UZT) (06/12/2021)

Hotarari AGA O & E din 06.12.2021

ROMCAB SA (MCAB) (06/12/2021)

Notificare SSIF Goldring SA - rezultatele ofertei publice de preluare ROMCAB SA