Update articol:

Şeful programului nuclear iranian a fost asasinat; iranienii acuză implicarea Israelului în atac şi vor să se răzbune

Mohsen Fakhrizadeh, directorul programului nuclear iranian, în vârstă de 59 de ani, a fost asasinat, potrivit Reuters. Atacul a avut loc vineri în localitatea Absard, situată la periferia Teheranului, conform agenţiei Fars. Martorii au auzit focuri de armă şi explozii, care ar fi vizat vehiculul în care se afla Mohsen Fakhrizadeh.

“Din păcate, echipa medicală nu a reușit să îl resusciteze pe Fakhrizadeh și, în urmă cu câteva minute, acest om de știință a murit după ani de efort și luptă”, au declarat forțele armate iraniene într-o declarație acordată presei de stat.

“Omul de știință nuclear Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat astăzi de teroriști”, a scris Ministerul Apărării iranian într-o declarație, fără să dea vina pe nicio entitate specifică pentru incident, potrivit Jerusalem Post.

Cu toate acestea, ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a declarat ulterior pe Twitter că există „indicații serioase” privind implicarea israeliană și a îndemnat comunitatea internațională să condamne atacul.

“Teroriştii l-au asasinat pe acest eminent om de ştiinţă iranian. Acest act de laşitate, care prezintă indicii serioase privind rolul Israelului, arată disperarea pentru acte beligerate a autorilor. Comunitatea internaţională trebuie să pună capăt ruşinoaselor standarde duble şi să condamne acest act specific terorismului de stat”, a transmis Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe.

Un consilier militar al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, a acuzat Israelul că a încercat să provoace un „război din plin” prin uciderea Fakhrizadeh.
“În ultimele zile ale vieții politice a… aliatului lor (președintele SUA, Donald Trump), sioniștii (Israel) caută să intensifice presiunea asupra Iranului și să creeze un război în plină expansiune”, a scris pe Twitter comandantul Hossein Dehghan.

Acesta a mai scris pe Twitter că Iranul va răzbuna uciderea omului de știință:  “Vom lovi ca un tunet pe ucigașii acestui martir și îi vom face să regrete acțiunea lor”.

Organizația Iraniană pentru Energie Atomică nu a confirmat încă informaţiile, spunând că nu cunoaşte vreun incident în care să fie implicaţi oameni de știință din domeniul nuclear.

Potrivit Iran Front Page News, Fakhrizadeh a fost ucis prin împușcare, dar înainte de împușcare, mașina sa a fost oprită cu o explozie pe bulevardul Mostafa Khomeini. Mai multe persoane ar fi fost, de asemenea, ucise în incident, dar nu au fost încă identificate.

Fakhrizadeh a fost general de brigadă în cadrul Corpului iranian de gărzi revoluționare (IRGC) și a condus proiectul armelor nucleare ale Iranului. A fost profesor de fizică la Universitatea Imam Hussein din Teheran și a fost fost șef al Centrului de cercetare fizică din Iran.

Serviciile secrete din Israel şi din Statele Unite suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), programul “Amad” s-a încheiat la începutul anilor 2000. În 2018, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, declara că Mohsen Fakhrizadeh este directorul programului nuclear iranian.

“Să reţineţi acest nume: Fakhrizadeh”, a afirmat Netanyahu, după ce a anunțat că Mossad a obținut 100.000 de fișiere din arhivele nucleare secrete ale Iranului.

Fișierele recuperate de Mossad s-au concentrat asupra programului nuclear iranian secret care a fost dezvoltat în perioada 1999-2003 numit Proiect Amad, care a fost condus de Fakhrizadeh. Când Iranul a intrat în acordul nuclear din 2015, a negat existența unui astfel de program.

În 2003, Iranul a fost nevoit să pună la adăpost proiectul Amad, dar nu şi ambițiile sale nucleare, scrie Jerusalem Post. Și-a împărțit programul într-un program deschis și unul ascuns, care a continuat activitatea nucleară sub titlul de dezvoltare a cunoștințelor științifice, a spus atunci Netanyahu. A continuat această activitate printr-o serie de organizații, care în 2018 erau conduse de SPND, o organizație din cadrul Ministerului Apărării al Iranului condusă de aceeași persoană care a condus Proiectul Amad – Dr. Mohsen Fakhrizadeh, a spus Netanyahu. Biroul primului ministru și Pentagonul nu au făcut încă comentarii cu privire la rapoarte.

BVB | Știri BVB

EB WTI INDEX 0,10 (EBWTI1) (18/08/2022)

Notificare Erste Group Bank AG referitoare modificare multiplicator - 0.0433567

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (18/08/2022)

Reluare tranzactionare - ora 09:45 - conform Codului BVB (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Informare Depozitarul Central - operare consolidare valoare nominala (consolidare 10:1, Hot AGA E 28.04.2022)

UZTEL S.A. (UZT) (18/08/2022)

Raport semestrial S1 2022