Update articol:

Șeful Serviciului Norvegian de Informații dă vina pe Rusia pentru atacurile digitale

Norvegia
  • Ca răspuns, Ambasada Rusiei a numit acuzațiile de spionaj „un set de clișee uzate”, subliniind că în ultimii ani, doar un exemplu de spionaj între Norvegia și Rusia a fost dovedit în instanță, iar persoana în cauză avea cetățenie norvegiană.

 

Șeful Serviciului de Informații din Norvegia, Nils Andreas Stensønes, a anunţat un nivel „persistent ridicat” de amenințări privind informațiile împotriva țării, susținând că Rusia, alături de China, reprezintă cele mai mari amenințări, potrivit Sputnik International.

Stensønes a susținut că, în timp ce China este activă și în spațiul digital, Rusia are cele mai specifice interese. Mai presus de toate, Rusia este interesată de politica externă norvegiană, politica de securitate și know-how-ul tehnologic, a susținut el.

„Companiile norvegiene din industria maritimă și tehnologia subacvatică sunt, de asemenea, foarte expuse spionajului”, a declarat Stensønes pentru postul național de televiziune NRK.

Potrivit lui Stensønes, în ciuda faptului că Norvegia și alte națiuni au „anunţat” atacurile Rusiei, încălcarea datelor nu s-a oprit. El a mai susținut că nu a existat nicio schimbare de tipar sau de intensitate.

Stensønes a spus că firmele care posedă tehnologie specială și inaccesibilă sunt cele mai căutate de hackerii străini, a adăugat el.

„Este o competiție continuă, între modul în care își dezvoltă capacitățile de inteligență și capacitatea națiunii de a-și proteja sistemele”, a declarat Stensønes.

Ca răspuns, Ambasada Rusiei în Norvegia a respins acuzațiile.
„Acuzațiile menționate mai sus nu sunt surprinzătoare, dar având în vedere lipsa faptelor concrete, sunt doar un set de clișee uzate. Realitatea este că în relația dintre Rusia și Norvegia din ultimii ani, doar un singur exemplu de spionaj a fost dovedit în instanță. Iar persoana în cauză avea cetățenie norvegiană”, a declarat ambasada pentru NRK, citând cazul lui Frode Berg, un inspector de frontieră pensionar.

Ambasada Rusiei a îndemnat agențiile responsabile din Norvegia să nu mai facă „declarații publice nefondate” și să folosească în schimb canale oficiale pentru schimbul de informații.

În august 2020, parlamentul norvegian a fost expus unui atac informatic major, e-mailurile parlamentarilor au fost sparte pentru obţinerea de date. Pentru prima dată, Norvegia a făcut publice detaliile, întrucât ministrul de externe de la acea vreme, Ine Eriksen Søreide, a acuzat Rusia de atac, dar aceasta a negat vehement acuzațiile.

Relațiile norvegiano-ruse, care datează de sute de ani și au implicat în cea mai mare parte prietenie pașnică și fructuoasă, în ultimii ani au fost supuse tensiunii din cauza consolidării armatei, a interceptărilor avioanelor de luptă, a acuzațiilor reciproce de spionaj și a unui ton general mai dur, subminând parteneriatul de decenii al națiunilor, potrivit Sputnik.

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/06/2022)

Act aditional Contract de imprumut cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/06/2022)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. privind abuzul de piata

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.06.2022 - 27.06.2022