Update articol:

Șeful SpaceX, Elon Musk, avertizează că sistemul său Starlink ar putea fi „țintit” în Ucraina – Reuters

Elon Musk Tesla

Șeful SpaceX, Elon Musk, a avertizat că există șanse mari ca serviciul de bandă largă prin satelit Starlink al companiei să fie „țintit” în Ucraina, care a fost lovită de invazia rusă, potrivit Reuters.

Avertismentul a venit la câteva zile după ce un cercetător în domeniul securității internetului a avertizat că dispozitivele folosite pentru comunicații prin satelit ar putea deveni „balize” pe care Rusia le-ar putea viza.

„Avertisment important: Starlink este singurul sistem de comunicații non-rus care încă funcționează în unele părți ale Ucrainei, așa că probabilitatea de a fi vizat este mare. Vă rugăm să utilizați cu precauție”, a scris Musk pe Twitter.

El le-a cerut utilizatorilor să „pornească Starlink doar atunci când este necesar, să plaseze antena cât mai departe de oameni” și „să pună camuflaj ușor peste antenă pentru a evita detectarea vizuală”.

Sâmbătă, Musk a declarat că Starlink a fost activat în Ucraina, iar SpaceX trimite mai multe terminale în țară, răspunzând unui tweet al unui oficial guvernamental ucrainean care i-a cerut lui Musk să furnizeze internet țării aflate în conflict.

Luni, Ucraina a declarat că a primit terminale de internet prin satelit Starlink, dar un cercetător în securitatea internetului a avertizat că acestea ar putea deveni ținte rusești.

„…dacă #Putin controlează aerul de deasupra #Ucrainei, transmisiile pe legătura ascendentă ale utilizatorilor devin faruri… pentru lovituri aeriene”, a scris pe Twitter John Scott-Railton, cercetător senior la proiectul Citizen Lab de la Universitatea din Toronto.

„#Russia are zeci de ani de experiență în lovirea oamenilor prin țintirea comunicațiilor prin satelit”, a adăugat el într-o serie de 15 tweet-uri care detaliază riscurile. (https://bit.ly/35BEFs2)

Vicepremierul ucrainean Mykhailo Fedorov a mulțumit Starlink „pentru că orașele noastre sunt conectate și serviciile de urgență salvează vieți!” Dar el a spus că țara are nevoie de generatoare pentru a menține serviciul Starlink online din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii.

Ca răspuns, Musk a spus că SpaceX actualizează software-ul pentru a reduce consumul maxim de energie, astfel încât Starlink să poată fi alimentat de la brichetele mașinii.

„Roamingul mobil este activat, astfel încât antena cu matrice fază poate menține semnalul în timp ce se află în vehiculul în mișcare”, a spus el.

Tim Farrar, un consultant în comunicații prin satelit, a spus că antenele Starlink, care arată ca antene de televiziune prin satelit acasă, nu sunt concepute pentru a fi folosite în mișcare și nu a fost clar ce a vrut să spună Musk prin tweet.

 

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022